EXPLOSIE

Explosie bij geldwisselkantoor op West-Kruiskade, locoburgemeester sluit twee filialen Suri Change voor drie maanden

Het hoofdkantoor van geldwisselketen Suri Change zit aan de West-Kruiskade
Het hoofdkantoor van geldwisselketen Suri Change zit aan de West-Kruiskade © MediaTV
Bij een filiaal van een geldwisselkantoor Suri Change aan de West-Kruiskade in het centrum van Rotterdam is zondagmorgen rond 04:45 uur een explosief afgegaan. Het is de vijfde keer deze week dat een filiaal van deze keten geteisterd wordt door een ontploffing.
De klap was in de wijde omgeving te horen. De voordeur van het pand is zwartgeblakerd en onderin zit een deuk. Er vielen zover bekend geen gewonden. Volgens een woordvoerder van de politie rende iemand met donkere kleding en capuchon op na de klap weg in de richting van de Batavierenstraat.
De locoburgemeester van Rotterdam heeft het geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade en het filiaal aan de Dordtselaan op Zuid per direct gesloten voor drie maanden.
Na de explosie rende een verdacht persoon de Batavierenstraat in.
Na de explosie rende een verdacht persoon de Batavierenstraat in. © Google Maps

Veel camera's in de straat

Eerder deze week waren er al vier explosies bij filialen van Suri Change in Amsterdam. Drie kantoren van de vijf Suri Change -filialen in die stad zijn deze week op last van burgemeester Halsema voor een half jaar gesloten.
Vanwege de reeks explosies in Amsterdam observeerde de politie het pand van Suri Change aan de West-Kruiskade afgelopen dagen nauwlettend. Pal voor de deur van het kantoor staat een beveiligingscamera van stadstoezicht. Aan de overkant staat een mobiele camera. Ook surveilleren agenten vaker in de omgeving van het wisselkantoor.
De Rotterdamse politie gaat ervanuit dat er een verband is tussen de explosies bij de vestigingen van Suri Change in Amsterdam en Rotterdam en werkt samen met de Amsterdamse recherche om erachter te komen wie er achter de de explosies zitten.
De politie heeft de stoep voor het geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade afgezet
De politie heeft de stoep voor het geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade afgezet © Rijnmond/ Lucette Mascini
In januari werd het filiaal van Suri Change aan de Dordtselaan ook al een keer beschoten. Ook was er toen een explosie. Suri Change heeft negen kantoren waarvan zes in Amsterdam, twee in Rotterdam en één in Den Haag. Beide Rotterdamse kantoren zijn zondag per direct door de locoburgemeester gesloten in verband met alle recente incidenten.

Hoofdkantoor Suri Change aan de West-Kruiskade

Het kantoor aan de West-Kruiskade is het hoofdkantoor van Suri Change. Eind maart was daar een inval van de politie. Er werden toen vijf mensen opgepakt op verdenking van het witwassen van miljoenen euro's aan drugsgeld.
Rotterdam wordt dit jaar geteisterd door een golf van explosies. Sinds begin dit jaar zijn er al bijna zestig ontploffingen geweest. Zo was er in de nacht van vrijdag op zaterdag was nog een explosie bij een woning aan de Taandersstraat in Rotterdam-West. Burgemeester Aboutaleb liet eerder weten dat vrijwel alle explosies een link hebben met drugscriminaliteit.
Onderin de deur van het wisselkantoor aan de West-Kruiskade zit een deuk.
Onderin de deur van het wisselkantoor aan de West-Kruiskade zit een deuk. © Rijnmond /Lucette Mascini