ROTTERDAM

Honderden Turkse Rotterdammers de straat op na verkiezingswinst president Erdogan

Enkele honderden mensen vieren verkiezingswinst Erdogan bij Turkse consulaat
Enkele honderden mensen vieren verkiezingswinst Erdogan bij Turkse consulaat © MediaTV
In het centrum van Rotterdam vieren honderden Turkse Rotterdammers zondagavond feest nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opnieuw de verkiezingen heeft gewonnen. Er rijden veel auto's met Turkse vlaggen uit het raam of dak toeterend door het centrum. Het Hofplein is begin van de avond, net als na de kampioenswedstrijd van Feyenoord, afgesloten voor verkeer: de zogenoemde Hofpleinregeling.
Een woordvoerder van de politie laat weten dat het onverstandig is als gewoon verkeer het Hofplein gebruikt, daarom zijn de wegen naar het Hofplein zondagavond afgesloten. Auto's die daar rondjes rijden, kunnen er nog wel uit. De Coolsingel was al afgesloten omdat de Roparun daar maandag eindigt.
Rond 20:30 uur waren er al honderden supporters van Erdogan op en rond het Hofplein, dat werden er steeds meer. Ook in andere straten in het centrum stond het vol met auto's. Op verschillende plekken werd vuurwerk afgestoken.
Turkse Rotterdammers op het Hofplein nadat Erdogan verkiezingswinst claimt
Turkse Rotterdammers op het Hofplein nadat Erdogan verkiezingswinst claimt © MediaTV
Rond 21:30 uur liep het Hofplein grotendeels weer leeg. De massa is in een grote stoet richting het Turkse consulaat aan de Westblaak gelopen. Het wordt nog altijd drukker in de binnenstad met auto's die toeterend rondrijden, zoals op het Kruisplein. Rond 22:00 uur stonden er enkele honderden mensen bij het consulaat, maar die groep verspreidde zich een half uurtje later weer, een deel richting de al afgesloten Coolsingel.
Om 23:30 uur is een deel van de feestvierders weer bij het Hofplein, de politie laat weten dat er tot nu toe nog geen incidenten of andere bijzonderheden zijn geweest. In veel delen van de stad is het getoeter nog goed te horen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de Turkse kiescommissie bevestigd. Erdogan kreeg 52 procent van de stemmen, oppositieleider Kemal Kilicdaroglu kreeg bijna 48 procent van de stemmen.
Een paar uur eerder eiste de zittende president de verkiezingswinst al op. In een toespraak zei Erdogan dat de kiezers hem de verantwoordelijkheid gegeven hebben om Turkije nog eens vijf jaar te besturen. Hij is al twintig jaar aan de macht.Lees meer over de verkiezingen op nos.nl