ZIEKTE

Stichting Ambulancewens krijgt intensive care op wielen

Kees Veldboer jr.
Kees Veldboer jr. © Rijnmond
Speciaal voor Stichting Ambulance Wens wordt nu een intensive care (IC) gemaakt in een auto, zodat ook de ziekste mensen toch hun laatste wens kunnen laten uitkomen. "Het is niet makkelijk, maar we zijn er heel blij mee, zodat we nog meer mensen kunnen helpen", zegt Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens.
De wensen die de stichting vervult, lopen heel erg uiteen. Zo stonden er onlangs tijdens de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel ook patiënten gebracht door Stichting Ambulance Wens. "Ik ben ongeneeslijk ziek en mijn kinderen hebben geregeld dat ik hier nu op de Coolsingel ben", zegt een oudere dame tegen Rijnmond-verslaggever Frank Stout.
De stichting vervult jaarlijks zo'n 2 duizend wensen en inmiddels hebben zo'n twintig landen het Rotterdamse concept van Stichting Ambulance Wens overgenomen. Voor deze prestatie ontvangt de stichting binnenkort de Rotterdam Promotieprijs. "Geweldig, een ontzettende eer. Toen mij verteld werd dat we deze prijs hadden gewonnen, kon ik het niet geloven", zegt Veldboer.
Met de promotieprijs hopen ze dat nog meer mensen van het bestaan van de stichting afweten. Veldboer: "Nog te vaak sta ik presentaties te geven waar ik mensen hoor die nog nooit van ons gehoord hebben. Dat is zonde, want iedereen verdient een laatste wens".
Ambulance voor de deur bij stichting.
Ambulance voor de deur bij stichting. © Rijnmond

Keukentafel

Een citaat uit het juryrapport: "Rotterdamser kan het in onze ogen niet als je een organisatie van mensen-mensen neerzet die elke dag weer hun mouwen opstropen om anderen totaal onbaatzuchtig te helpen aan eindeloze herinneringen en een vervuld afscheid met een grootse impact op onvergetelijke en tijdloze herinneringen."
Het idee voor stichting Ambulance Wens is ontstaan aan de Rotterdamse keukentafel van ambulancechauffeur Kees Veldboer senior. In 2007 organiseert hij in zijn spontaniteit een uitstapje naar het Havenhoofd in Vlaardingen voor een ernstige zieke patiënt. Toen Veldboer senior zag wat voor geluk dit teweeg bracht bij de patiënt die nog maar kort had te leven was het idee geboren.
Op 6 juni zal in het Rotterdamse Stadhuis de Rotterdam Promotieprijs worden uitgereikt door burgemeester Aboutaleb.
IC op wielen voor Stichting Ambulance Wens