ROTTERDAM

Politie schrijft 100 boetes uit aan Turkse Rotterdammers voor toeteren, vuurwerk en verkeersovertredingen

Turkse Rotterdammers op de Westblaak na de verkiezingswinst van president Erdogan
Turkse Rotterdammers op de Westblaak na de verkiezingswinst van president Erdogan © MediaTV
De politie heeft zondagavond in Rotterdam honderd bekeuringen uitgeschreven aan mensen die de straat op gingen om de verkiezingswinst van de Turkse president Erdogan te vieren. De boetes waren voor kleine vergrijpen als onder meer het massale toeteren, verkeersovertredingen, het afsteken van vuurwerk en niet luisteren naar het verzoek naar huis te gaan.
Toen Erdogan zondagavond de winst claimde, gingen honderden Turkse Rotterdammers uren de straat op om dat te vieren. Ze reden toeterend door de binnenstad, verzamelden op het Hofplein, liepen in een stoet naar de Turkse consulaat en weer terug naar het Hofplein. Rond 01:00 uur was het weer rustig in de stad.
Vanwege de drukte rond het Hofplein werd al snel de zogenoemde Hofpleinregeling van kracht. Dat houdt in dat alle wegen naar het Hofplein toe worden afgesloten voor verkeer. Auto's en trams moesten dus omrijden. Auto's die rondjes reden op het Hofplein, konden er nog wel uit.
De ME heeft een tijdje paraat gestaan in het centrum van Rotterdam, maar heeft niet ingegrepen en er waren volgens de politie los van alle bekeuringen geen noemenswaardige incidenten.
Vijf jaar geleden, na de vorige Turkse presidentsverkiezingen, werden er 70 bekeuringen uitgeschreven toen Turkse Rotterdammers de straat op gingen om feest te vieren.