Geldboete geëist voor dollemansrit in Rotterdam-Schiebroek

Justitie heeft een geldboete van 10 duizend euro geëist voor een dollemansrit door Rotterdam-Schiebroek. Een 54-jarige man reed daar in november 2015 op de Ringdijk met hoge snelheid fietsers aan.

Volgens justitie had Pieter S. haast en was hij op het fietspad gaan rijden om een file te vermijden. "De man had nog maar een paar minuten om bij zijn afspraak in de garage te komen om zijn banden te verwisselen. Hij gebruikte het fietspad als racebaan."

De gemeten snelheid was 109 kilometer per uur. De auto raakte over een afstand van 850 meter meerdere fietsers (getuigen beschrijven hoe zij 'door de lucht vlogen'), een taxi en kwam tot stilstand tegen een stadsbus van de RET. Meerdere mensen liepen verwondingen op, zoals botbreuken en een klaplong.

Engeltjes


Gezien de snelheid wordt het als een wonder gezien dat er geen doden zijn gevallen. Rechter van Lottem: "Als ik een persoonlijke noot mag plaatsen: er waren best wat engeltjes neergedaald op dat fietspad, die dag."

Volgens de bestuurder was hij de controle over zijn auto verloren, omdat hij de ziekte MS heeft. Daarbij zou zijn voet als het ware stijf op het gaspedaal zijn blijven zitten. Pieter S. kan zich verder weinig van het ongeluk herinneren. Hij was donderdag niet in de rechtszaal aanwezig, omdat hij inmiddels aan huis gekluisterd is door zijn ziekte.

Gezien zijn medische toestand ziet justitie af van het eisen van een celstraf of taakstraf. Naast de geldboete zou de man ook een rij-ontzegging van vijf jaar moeten krijgen. Wel is een voorwaardelijke celstraf van een jaar gevraagd. De rechter doet op 18 mei uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Rotterdam-Schiebroek
Deel dit artikel: