SPARTA

Sparta-Noren gaan voor ultieme kroon op fantastisch seizoen: 'We hebben niets te verliezen'

Tobias Lauritsen en Joshua Kitolano vieren maar weer eens een doelpunt voor Sparta
Tobias Lauritsen en Joshua Kitolano vieren maar weer eens een doelpunt voor Sparta © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Ze tekenden afgelopen zomer bij een club die degradatie op miraculeuze wijze had ontlopen. Een klein jaar later staan de Noorse sterkhouders Joshua Kitolano (21) en Tobias Lauritsen (25) op de drempel van Europees voetbal met Sparta. Beiden kwamen ze dit seizoen in elk duel in actie.
Lauritsen wist niet wat hij moest verwachten van Sparta toen hij naar Het Kasteel kwam. "Maar toen ik de stand van vorig seizoen zag en het doel voor dit seizoen hoorde had ik onze huidige positie zeker niet verwacht. Het is een fantastisch seizoen geweest."
Kitolano kon zich het huidige succes van Sparta bij zijn komst niet voorstellen. "Maar vanaf de eerste dag voelde ik dat dit seizoen anders zou worden. Dat het zo goed zou worden had ik niet verwacht. Het is geweldig om hier onderdeel van te zijn."

Keuze voor eredivisie

Kitolano en Lauritsen kwamen vorige zomer beiden over van het Noorse Odds BK, vorig seizoen nog vijfde in de Noorse competitie. In no-time ontwikkelden ze zich tot absolute sterkhouders bij Sparta. Kitolano kwam dit seizoen in elke wedstrijd in actie als belangrijke pion op het middenveld van trainer Maurice Steijn.
"Ik volgde de eredivisie al jaren", vertelt Kitolano. "Deze competitie is goed voor jong talent, veel spelers gaan vanaf hier naar de grote competities. Dus is dit ook voor mij een goede stap. Het is een makkelijke keuze als jonge speler. En mijn broers, familie en zaakwaarnemer hebben me hierin geholpen."
Kitolano vindt dat Sparta onbevreesd de play-offs in moet gaan: 'We hebben niets te verliezen'
Kitolano dacht bij zijn komst eerst nog even rustig in het team van Sparta te groeien, ook qua speeltijd. "Maar ze vertrouwden me en ik pakte mijn kans. Je moet spelen als je jong bent. Vertrouwen voelen van je ploeggenoten en de trainer. Dat voelde ik hier meteen. Dus ik ben blij met mijn keuze."
Ook Lauritsen miste dit succesvolle seizoen geen wedstrijd bij Sparta. "De manier waarop ze in Nederland voetballen, dat past mij beter dan elders. Ook de manier waarop Sparta wil spelen past bij mij. Niet alleen maar lange ballen, maar ook in een team dat wil voetballen."
Lauritsen wint veel kopduels, maar wil echt niet alleen maar lange ballen: 'Daarom ben ik naar Sparta gekomen'
Spits Lauritsen scoorde elf keer dit seizoen. Opvallender zijn zijn kopstatistieken. Geen enkele speler in de eredivisie won zoveel kopduels als Lauritsen dit seizoen deed. "Mooi om daarin bovenaan te staan", reageert de spits nuchter. "Ik geef veel in de duels, maar werk er nu niet per se veel aan. Je kunt niet elke dag veel koppen." Wel werkte Lauritsen bij zijn vorige club en op jonge leeftijd veel aan zijn koptechniek. "Dat betaalt zich nu uit."

Betere temperatuur

Natuurlijk vonden Lauritsen en Kitolano steun bij elkaar, toen ze als Noren kennis maakten met Sparta en Rotterdam. Maar ze raakten hier snel gewend. "Vanaf de start tot nu is mijn tijd hier heel goed geweest", vertelt Lauritsen. "Mijn vriendin en ik hebben het naar ons zin hier. We vinden Rotterdam een fijne stad. De temperatuur in de winter is ook een stuk beter."
Kitolano bevestigt, lachend, de woorden van zijn ploeggenoot. "De mensen denken dat ik van sneeuw houd omdat ik uit Noorwegen kom, maar dat is niet zo. Ik houd van het warme weer. De stad is geweldig en de mensen zijn een beetje hetzelfde als in Noorwegen."
In warme omstandigheden begint Sparta deze donderdag na een fantastisch seizoen aan een mogelijk zeer smaakvol dessert. FC Utrecht is de eerste horde richting eventuele voorrondes van de Conference League. Kitolano: "We hebben niets te verliezen. We hebben al zo'n fantastisch seizoen, waarom zouden we dat geen verlengstuk geven? We moeten onbevreesd en onszelf zijn, dan zien we wel hoe het gaat. Er is niets om bang voor te zijn."
FC Utrecht-Sparta begint donderdag om 21:00 uur en is helemaal live te volgen via Radio Rijnmond. Datzelfde geldt voor de return, zondag om 18:00 uur op Het Kasteel.