OPMERKELIJK

TikTokker weinig gecharmeerd van Rotterdamse architectuur: 'Alsof ze psychedelische drugs hebben ingenomen'

De Rotterdamse bibliotheek bij Blaak, het 'Minionsgebouw' volgens de TikTokker
De Rotterdamse bibliotheek bij Blaak, het 'Minionsgebouw' volgens de TikTokker © Rick Huijzer
Een TikTokker uit Israël heeft zichzelf de woede van een aantal Rotterdammers op de hals gehaald nadat hij in een video uithaalde naar de bijzondere architectuur die in de stad te vinden is. In zijn humoristische video vraagt TikTokker Jack Shore zich af of de architecten niet aan de drugs zaten. Gelukkig kunnen de meeste van zijn kijkers er de humor wel van in zien. De Blaak kent immers wel wat bijzondere gebouwen.
"Ik wil de Rotterdammers niet boos maken, maar what the fuck is er mis met jullie gebouwen?", luidt de vraag van de Israëlische TikTokker en muzikant Jack Shore. Jack woont al een tijdje in Amsterdam, maar bracht recent een bezoek aan Rotterdam. Op Rotterdam-Blaak leek de TikTokker weinig gecharmeerd. Zo liet hij achtereenvolgend de Blaaktoren, Blaak 31 (het kantoor van Loyens & Loeff) en Blaak 8 (het gebouw tegenover de Willem de Kooning Academy) zien. Daarbij wordt steeds dezelfde vraag herhaald: "What the fuck? Kon de ontwerper geen rechte lijnen tekenen?"
TikTokker verbaasd over Rotterdamse gebouwen
En nog meer iconische gebouwen op Blaak moesten het ontgelden. "Het is het Minions-gebouw", zegt Jack over de Centrale Bibliotheek met zijn toonaangevende gele buizen. "Het is alsof ze psychedelische drugs hebben ingenomen en een gebouw hebben ontworpen."
Dat de stad een architecturale en kunstzinnige revolutie heeft doorgaan na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog, daar heeft Jack geen boodschap aan. "Jack, het is kunst", zegt hij met een spottende stem. "Jack, het hoort er zo uit te zien", gevolgd door beelden van de bekende kubuswoningen. De schelpenkettingdragende TikTokker beëindigt zijn video met een slecht getekend huis met daarboven de tekst 'art' tussen aanhalingstekens.

'Rotterdam is van Lego gemaakt'

Of Jack daadwerkelijk zo'n afkeer heeft van de Rotterdamse architectuur of dat hij slechts een humoristische video maakt moet nog blijken. Wat wel duidelijk is, is dat zijn video hem het nodige publiek heeft opgeleverd. Bijna een miljoen mensen hebben de TikTok inmiddels gezien, honderdduizenden kijkers meer dan zijn gebruikelijke video's.
Een eerdere video waarin Jack Rotterdam bezoekt leverde hem 'slechts' honderdduizend kijkers op. "Rotterdam is van Lego gemaakt", grapte hij in die video. In diezelfde video vergeleek hij de stad trouwens met Duitsland. "Die doet echt wel ff pijn", reageerde één kijker.
Overigens lijken de meeste Rotterdammers goed te kunnen lachen om Jacks video. "Sommige gebouwen zijn inderdaad 'apart' maar de Markthal is gewoon prachtig", reageert de één. "Bro heeft Zoetermeer nog niet gezien", vindt een ander.
Een enkeling lijkt de humor van Jack's video niet te kunnen inzien. "Vind je het niks, ga je lekker ergens anders heen."