FEYENOORD KAMPIOEN

HEBBES! Het nieuwe fotoboek van Feyenoordfan Willem de Kam over het kampioensseizoen

Willem de Kam brengt een fotoboek over het kampioensjaar van Feyenoord uit: HEBBES!
Willem de Kam brengt een fotoboek over het kampioensjaar van Feyenoord uit: HEBBES! © Willem de Kam
Willem de Kam bracht in 2022 een fotoboek uit over Feyenoord. Zijn boek was een overzicht van de succesvolle Conference League-campagne in het seizoen 2021/2022. Feyenoord denderde dit jaar door en werd kampioen, voor Willem reden genoeg voor een nieuw boek genaamd ‘HEBBES!’.
Willem is dit jaar 10 jaar zelfstandig fotograaf, met een voorliefde voor Feyenoord. Met zijn camera om zijn nek probeert hij geen enkele wedstrijd te missen. Hij heeft dan ook elke week 90 minuten lang een dubbelrol: fan en fotograaf. Wij spraken Willem onder andere over deze dubbelrol, zijn voorkeur voor het vastleggen van supporters in plaats van het voetbal en uiteraard over zijn nieuwe boek.
In het boek HEBBES! zijn talloze details van het kampioensjaar van Feyenoord te zien
In het boek HEBBES! zijn talloze details van het kampioensjaar van Feyenoord te zien © Willem de Kam

Waar komt de liefde voor Feyenoord vandaan?

“Vroeger was het al met een kinderfeestje een keer naar de open dag. Feyenoord was gewoon de enige keuze. Ik heb het later een lange tijd minder gevolgd en ben weer begonnen rond 2010. Toen ging ik per seizoen steeds iets vaker, totdat ik zoveel losse kaarten kocht dat ik net zo goed een seizoenkaart kon nemen.”

Het volgen van Feyenoord ging dus redelijk gelijk op met je carrière in de fotografie. Was je aan het begin ook gelijk al plaatjes aan het schieten in de Kuip?

“Ja! Ik ging al vrij snel in m’n eentje, ook mijn seizoenkaart was voor mij alleen. Ik dacht steeds vaker over wedstrijden: ‘Ik moet hier gewoon naartoe!’ En zeker als je in je eentje bent, kan je zo’n camera goed erbij hebben. Dan heb je wat te doen.”

Je staat er dan als supporter en als fotograaf. Welke rol heeft de overhand?

“Het schommelt een beetje. Het ene moment gebeuren er heel veel interessante dingen om me heen, dus dan maak ik heel veel foto’s. Maar sommige momenten zit iedereen een beetje suf voor zich uit te kijken en dan heb ik het ook wel snel gehad met fotograferen en kijk ik gewoon de wedstrijd.”
Wanneer de supporters om hem heen juichen is Willem ook bezig met fotograferen
Wanneer de supporters om hem heen juichen is Willem ook bezig met fotograferen © Willem de Kam

Is de camera nooit een belemmering van het 'supporter-zijn'?

“De groep bekenden om me heen is steeds groter geworden door mijn seizoenkaart. Dan moet ik soms even opletten dat ik niet gewoon te veel aan het kletsen ben, maar dat ik ook echt foto’s maak. Maar de camera is nooit een belemmering, die laat mij gewoon realiseren dat fotograferen het mooiste beroep ter wereld is. Ik ben dit echt alleen maar voor mijn plezier aan het doen.”

Als je bezig bent met de foto's, mis je misschien wel momenten van de wedstrijd?

“Heel vaak zelfs. Laatst scoorde Idrissi tegen FC Emmen een mooie goal toch? Daar heb ik niks van meegekregen. Maar goed, daar heb je de samenvatting voor.”

Je mist ook veel omdat alle foto’s een duidelijke focus hebben op de supporters in plaats van op het veld en het voetbal. Wat is de reden voor die keuze?

“Met foto’s van het voetbal zit je gelijk in zo’n ‘sporthoek’. Feyenoord en alles eromheen gaat gewoon over het leven, dat is veel mooier. Er komen allerlei soorten mensen naar het stadion, het is een veel rijker onderwerp om te fotograferen.”

Is die focus op supporters niet moeilijk, niet iedereen wil herkenbaar in beeld?

“Dat is wel het voordeel van het feit dat ik nu met mijn vrienden ga. Dan heb ik gelijk mensen die wel op de foto willen. Maar ik probeer altijd zeker te weten dat diegene op de foto wil voor ik de foto bijvoorbeeld voor zo’n boek gebruik. En de foto moet de persoon sowieso niet kunnen schaden.”
In de meeste foto's van Willem spelen de supporters de hoofdrol
In de meeste foto's van Willem spelen de supporters de hoofdrol © Willem de Kam

Misschien win je ook steeds meer aan vertrouwen door de jaren heen?

“Nou het is niet per se een kwestie van vertrouwen winnen. Vroeger zat ik midden in vak S maar ik ben steeds meer naar de rand geschoven. De ‘policy’ met foto’s in vak S is meestal dat je iedereen onherkenbaar maakt en dat wil ik gewoon niet met mijn werk. Dus fotografeer ik andere mensen van wie ik weet dat ze het goed vinden. Het grote voordeel is dat supporters het altijd heel goed meteen duidelijk maken als ze het liever niet willen! Ik ben me ook steeds minder gaan richten op vuurwerkacties en andere dingen die niet ‘mogen’, dan heb je ook veel minder risico.”

Je maakt eigenlijk elke wedstrijd foto’s maar je hebt geen garantie dat je, net als vorig jaar, er een boek mee kan maken. Dat hangt ook een beetje af van de prestaties van Feyenoord. Heb je wel dan altijd de motivatie?

“Ik zie het vooral als: 'Ik moet hierbij zijn, want misschien gebeurt er iets.’ Je weet nooit in welk verhaal die foto’s staan aan het einde van het jaar. Dat was vorig jaar ook met de Conference League. Toen was ik bij de allereerste wedstrijd en wist ik natuurlijk ook niet dat we het tot de finale zouden schoppen. Het maken van die foto's is altijd een soort loterij.”

Wat kunnen we verwachten van het boek?

“Het zijn voor Feyenoordsupporters bizarre jaren natuurlijk. De euforie zoals het nu was, ga je niet enorm vaak meer krijgen, zoals bij de wedstrijd tegen Ajax in Amsterdam. Het boek zelf is vooral een overzicht van het gehele seizoen, het gaat meer over thema’s dan over specifieke momenten. Een ding is zeker, het wordt echt een veel te groot boek!”
De vreugde na de uitoverwinning op Ajax
De vreugde na de uitoverwinning op Ajax © Willem de Kam
Via een crowdfundingsactie heeft Willem het geld voor de drukkosten bij elkaar gehaald. De actie werkt ook als een soort ‘pre-order systeem’ en duurt dus nog 20 dagen. HEBBES! komt naar alle waarschijnlijkheid begin juli uit. Voor de nieuwsgierigen hangt er al een paar voorbeeldfoto’s in Dudok op de Meent in Rotterdam.