LIQUIDATIE

De moeder van Shantienne bidt tot God: 'Laat het niet opnieuw een zoon van mij zijn' en dan vindt ze hem dood op straat

Aan de Nassauhaven liggen bloemen en kaarsen ter nagedachtenis aan de vermoorde Shantienne Frans
Aan de Nassauhaven liggen bloemen en kaarsen ter nagedachtenis aan de vermoorde Shantienne Frans © MediaTV
Tienduizend euro voor een liquidatie. Dat is het bedrag dat Reinaldo M. zou hebben gekregen om op 22 mei 2022 Shantienne Frans dood te schieten. Maar waarom? En in opdracht van wie? De verdachte zwijgt in de Rotterdamse rechtszaal. De moeder van Shantienne spreekt hem toe: "Was het 't geld waard? Ik zal het je nooit vergeven."
De moeder zit er als een gebroken mens. In 2020 verloor zij een andere zoon, Junny, die in Rotterdam-IJsselmonde werd vermoord. "Ik hoorde van de schietpartij en de sirenes. Ik heb tot God gebeden: 'Laat het alstublieft niet opnieuw een zoon van mij zijn'. Ik ben naar Shantiennes woning gegaan. Het was wel mijn zoon..."
In de ogen van het Openbaar Ministerie in Rotterdam is de moord goed voorbereid. Het scenario van het OM is als volgt. De twee verdachten, Reinaldo M.(21) en Cleiton A.(22) hebben op 21 mei overleg met elkaar. Cleiton verstopt een scooter in de bosjes bij de Feijenoordkade. Op 22 mei rijden beiden in een BMW naar de Persoonshaven, naar de woning van Shantienne Frans.
Reinaldo M.: "Er werd met stemverheffing tegen mij gezegd: 'Broer, hij is er'. Ik voelde mij onder druk staan, was in paniek. Zonder nadenken ben ik uit de auto gestapt en heb geschoten." De 34-jarige Shantienne wordt door meerdere kogels geraakt, rent weg, struikelt en valt op de grond in de Nassauhaven. Daar wordt hij van dichtbij opnieuw beschoten en overlijdt ter plaatse.

Vluchtauto in brand gestoken

De schutter stapt weer in de BMW en ze rijden naar de Feijenoordkade. De auto wordt in brand gestoken en uit de bosjes wordt de scooter gepakt die daar een dag eerder was verstopt. Het tweetal rijdt vervolgens weg. DNA op zowel de hulzen bij het slachtoffer als gevonden handschoenen bij de BMW wijst naar Reinaldo M. Hij bekent.
Maar is Cleiton A. de chauffeur en de man van de scooter? "Ik heb de scooter in de bosjes verstopt, maar voor de rest heb ik niets met de moord te maken." Volgens het OM is op camerabeelden van de brandende BMW te zien dat de bestuurder dezelfde kleding heeft als Cleiton M. Ook straalt zijn telefoon aan op een zendmast bij het plaats delict. "Ik was daar met mijn kinderen."
Reinaldo M. wil niets zeggen over het motief en ook niet of Cleiton de chauffeur was. Ook het OM komt niet tot een motief. Zou er een verband zijn met de eerdere moord op Junny Frans? Een derde broer, Stevan, zit vast voor de moord op Stephano van Engel op 31 december 2021. Kan sprake zijn van wraakacties over en weer? Het OM zegt er deze dinsdag niets over in de rechtszaal.
Verdachte Reinaldo M. heeft een brief geschreven voor de familie van Shantienne, waarin hij zijn spijt betuigt en begrip vraagt. Maar waarvoor biedt u precies uw excuses aan?, wil de rechter weten. De verdachte zwijgt deze zitting grotendeels en verwijst naar zijn eerder verklaring bij de politie. "Als u begrip vraagt, dan moet u toch ook iets geven?" De verdachte zwijgt weer. De rechter: "Zo'n spijtbrief komt dan niet erg oprecht over. Het pakt zelfs nadelig voor u uit, het lijkt heel berekenend."
Het OM stelt dat beide mannen een even grote rol hebben gehad in de moord. "Cleiton was de regisseur, Reinaldo voerde het uit." Tegen Cleiton A. is 22 jaar cel geëist.

Schadeclaim van ruim vier ton

In de zaak tegen Reinaldo M. wordt woensdag eerst een gedragsdeskundige gehoord. Die moet aangeven of de Rotterdammer als volwassene gezien kan worden of volgens het jeugdstrafrecht moet worden berecht. Daarna zal justitie ook in zijn zaak met een strafeis komen. De nabestaanden van Shantienne Frans, onder wie zijn moeder, vriendin en kinderen, hebben een schadevergoeding ingediend van in totaal ruim vier ton.
De vriendin van Shantienne was zwanger van hun tweede kind toen de moord plaatsvond. "Shantienne was een hardwerkende, liefhebbende man. Ons zoontje vraagt steeds of papa nog bloedt." Tegen de schutter: "Door jou heb ik de bevalling in mijn eentje moeten doen. Ik hoop op een greintje berouw van jouw kant. Ik kan mij niet voorstellen dat jouw hart zo koud is. Ik voel geen haat, eerder medelijden."
Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank in Rotterdam uitspraak doet voor beide verdachten.