PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

Rotterdams Statenlid voor GroenLinks stemt niet op eigen partij, maar op Volt en wordt uit de fractie gekegeld

Debora Fernald stemde tijdens het verkiezen van de Eerste Kamer niet op haar eigen partij, maar op Volt
Debora Fernald stemde tijdens het verkiezen van de Eerste Kamer niet op haar eigen partij, maar op Volt © Twitter: GroenLinks
De fractie van GroenLinks in Zuid-Holland heeft gebroken met het Statenlid Debora Fernald. Zij heeft bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer niet op haar eigen partij gestemd, maar op Volt. Door de afwijkende stem van de Rotterdamse verliest de gezamenlijke GroenLinks/PvdA-fractie in de Eerste Kamer een zetel waarop wel gerekend was.
Om 15:00 uur vandaag hebben de 572 leden van Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer gekozen. Ze deden dat in hun eigen provinciehuis. Het is gebruikelijk dat Statenleden een stem uitbrengen op iemand van de eigen partij. Fernald deed dat dus niet. "De samenwerking met dit Statenlid verliep al langer stroef. Het is nu gekomen tot een breuk binnen de fractie in Zuid-Holland", zegt partijvoorzitter Katinka Eikelenboom in een verklaring.
De fractieleider van GroenLinks in Zuid-Holland, Sinan Özkaya, spreekt ook van 'een vertrouwensbreuk' en zegt dat met Fernald 'geen afspraken waren te maken.'
Dat dit zou gebeuren, kon je van mijlenver zien aankomen. Overal waar Debora was, ontstond ruzie en trammelant.
Bekende van Fernald bij GroenLinks
Andere bronnen bevestigen dat het allesbehalve koek en ei was tussen Fernald en de partij. Ze willen alleen anoniem op de kwestie ingaan. "Ik ben totaal niet verrast", zegt iemand, die haar van dichtbij kent. "Dat dit zou gebeuren, kon je van mijlenver zien aankomen. Overal waar Debora was, ontstond ruzie en trammelant."
"Eén op één kon je prima met haar praten", zegt een ander. "Dan dacht je: wat een leuke vrouw! Maar zodra ze zich in een groep manifesteerde, ging het heel vaak mis."
Wanneer Fernald haar zin niet kreeg, trok ze volgens diverse partijgenoten 'direct de racismekaart'. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, toen ze bijvoorbeeld weigerde om tijdens de campagne een jas van GroenLinks te dragen. Ze zou het 'koloniaal' hebben gevonden dat die verplichting bestond. "Ze weigerde om zich aan campagneregels die vooraf afgesproken waren te houden", zegt een ingewijde.
Begin deze maand schreef Fernald een kritische column voor Metronieuws, waarin ze stelde dat haar integriteit en loyaliteit in twijfel werden getrokken bij de partij. Ook zei ze dat het bestuur en de fractie van GroenLinks Rotterdam haar weg probeerde te werken, nadat ze haar beklag had gedaan over uitspraken van een bestuurslid. Dat bestuurslid zou verschillende opmerkingen hebben gemaakt over haar uiterlijk. Hij zou onder meer hebben gezegd dat ze haar "afro-haar moest samenbinden en glad naar achteren dragen. Dat doen al die andere zwarten die succes hebben ook."

Voorkeursstemmen

Fernald was jarenlang lid van een gebiedscommissie in Kralingen-Crooswijk. Ook daar had ze volgens insiders vele conflicten. Ze zat nog maar kort in Provinciale Staten. Bij de verkiezingen, afgelopen maart, stond ze op een onverkiesbare plaats. Maar door voorkeursstemmen veroverde ze toch een zetel. Die behoudt ze na de breuk met haar partij.
GroenLinksers houden er rekening mee dat Fernald niet veel op veel Statenvergaderingen zal verschijnen. "Ze weet ook nauwelijks iets van provinciale politiek. Het ging haar alleen maar om het behalen van een zetel."
Door Fernalds stemgedrag komt partijgenoot Menno van der Ven, ook een Rotterdammer, nu niet in de Eerste Kamer. Zijn zetel gaat naar Volt.
Een andere Rotterdammer, Robert Klumpes, zag in maart een zetel in de Provinciale Staten aan zijn neus voorbij gaan, omdat Fernald en twee andere vrouwen zoveel voorkeursstemmen kregen. Hij stond vierde op de lijst en geldt binnen de partij als stikstofexpert. Een onderwerp waarmee de provincies de komende tijd fors aan de slag moeten.
In de nieuwe Eerste Kamer is debutant BBB de grootste geworden. De partij haalde 16 van de 75 zetels. De gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA komt uit op 14 zetels. Dat is eentje minder dan de verwacht.
De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft 24 zetels gehaald. Dat is twee zetels meer dan de prognose was. Dankzij de extra zetels voor de coalitie heeft het kabinet voor een 'meerderheid over links' alleen de steun van de GroenLinks/PvdA-fractie nodig.
De zetelverdeling in de nieuwe Eerste Kamer
De zetelverdeling in de nieuwe Eerste Kamer © NOS

Reactie Fernald

Fernald zegt tegen de NOS dat ze structureel werd genegeerd en als nieuweling in de Statenfractie ook geen begeleiding kreeg. Het Rotterdamse Statenlid zegt dat ze tot het laatste moment twijfelde of ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op GroenLinks moest stemmen. Haar fractieleden bij GroenLinks wisten van die twijfel, zegt ze tegen de NOS. Ze kreeg naar eigen zeggen onvoldoende gehoor binnen haar partij als het gaat om integriteit en vertrouwen, waarna ze besloot om op Volt te stemmen. Fernald gaat nu verder als zelfstandig Statenlid, onder de naam Groep Doe Stoer.
Fernald diende in 2022 een klacht in bij de partij over discriminatie en racisme. Die werd grotendeels gegrond verklaard door een commissie, laat een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de partij weten. Aan haar positie in de partij veranderde niets.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl