KUNST

Daar is ze dan: de vier meter hoge bronzen jonge, gekleurde vrouw die op sneakers staat

Moments Contained is aangekomen op het Stationsplein in Rotterdam.
Moments Contained is aangekomen op het Stationsplein in Rotterdam. © Rijnmond
Rotterdam is weer een blikvanger rijker. Woensdagochtend landde op het Stationsplein een reusachtig bronzen beeld van een jonge, gekleurde vrouw. Ze heeft een knotje en is gehuld in een trainingsbroek, t-shirt en Nikes.
Het beeld kan op goedkeuring rekenen van de meeste voorbijgangers. "Erg mooi" en "fijn, een standbeeld van de gewone mens, in plaats van weer één van een held van vroeger", reageren voorbijgangers.

Moments Contained

Vrijdag om 16:00 uur wordt Moments Contained officieel onthuld in aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb, Gunay Uslu (staatssecretaris voor Cultuur en Media) en kunstenaar Thomas J Price.
Het vier meter hoge beeld wordt het startpunt voor de Rotterdamse beeldenroute, die via het beeldenterras aan de Westersingel doorloopt tot in Rotterdam-Zuid. De jonge vrouw op sneakers blijft in ieder geval de komende vijf jaar op het Stationsplein staan. Daarna wordt de plek geëvalueerd. “We hebben er lang over gesproken, maar dit is de enige juiste plek ”, zei Jaap Zijlstra van de gemeente Rotterdam. "Vanuit technisch en kwalitatief oogpunt is het gewoon een heel mooi beeld."

Schenking Droom en Daad

Stichting Droom en Daad, het filantropische fonds van de Rotterdamse familie Van der Vorm, kocht het beeld in juni vorig jaar op een kunstbeurs in het Zwitserse Basel en deed het cadeau aan de stad Rotterdam. Het is het tweede beeld dat Droom en Daad aan de stad schenkt. De vlecht van Kalliopi Lemo op de Westersingel is ook een schenking van de stichting.
Groot beeld geplaatst voor Rotterdam Centraal Station

Thomas J. Price

Het beeld werd in 2022 gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J. Price. Andere beelden van zijn hand staan in Londen en New York. Deze 42-jarige Londenaar met Caribische roots staat bekend om zijn immense bronzen beelden van zwarte mannen en vrouwen die hij zelf 'everymen' en 'everywomen' noemt: het zijn geen specifieke mensen, maar beeltenissen die zijn samengesteld uit de gezichten van meerdere personen.
Price noemde zijn creatie voor Rotterdam in een interview 'stoïcijns, weerbaar en kwetsbaar'. "Ze staat rechtop, haar handen nonchalant in de zakken. Dat die nonchalance schijn is, zie je aan de afdruk van haar knokkels in haar broekzakken. Ze probeert zich te beheersen, onderdrukt misschien frustratie.....Moments Contained staat voor de belichaming van emoties en de herkenning daarvan, zelfs als de ander niet op jou lijkt."