POLITIE

Marteling geen excuus voor vrachtwagenchauffeuse die 'Trojaanse containers' vol mensen in de haven achterliet

De bewuste partij drugs van ruim 1400 kilo cocaïne
De bewuste partij drugs van ruim 1400 kilo cocaïne © Openbaar Ministerie
Ze moet 2,5 jaar de cel in en daarnaast 40.000 illegaal verdiende euro's terugbetalen. Een 34-jarige vrachtwagenchauffeur krijgt deze straf, omdat ze meerdere 'hotelcontainers' vol drugsuithalers de haven binnen reed. Het verweer van de vrouw dat ze dit deed, omdat ze zou zijn gemarteld en haar kinderen werden bedreigd, kon de rechter maar deels overtuigen.
"De rechtbank stelt vast dat er serieuze signalen zijn dat er serieuze bedreigingen waren en zelfs fysiek geweld. Maar tegelijkertijd kreeg ze ook betaald voor haar handelingen en koos ze ervoor om geen alarm te slaan of haar werk neer te leggen." De Rotterdamse rechter gaat maar voor een deel mee in het verhaal van de vrouwelijke vrachtwagenchauffeur die twee weken geleden vertelde dat ze werd gedwongen om vier keer als paard van Troje de haven in te rijden.
Ze zou meermaals zijn gemarteld met gloeiend hete voorwerpen. In de rechtbank liet ze een arm en hand vol littekens zien. Door dreigementen dat ook haar kinderen wat zou worden aangedaan, ging ze uiteindelijk overstag, betoogde advocaat Bo Tieman tijdens de zitting. Ze zou foto's hebben gekregen van de woning waar haar kinderen tijdelijk verbleven. Hij vroeg om vrijspraak. Daar gaat de rechtbank dus niet in mee.
Wel vonnist de rechtbank met dertig maanden cel een stuk lager dan de eis van zes jaar. Dat komt omdat de rechter het aannemelijk vindt dat er inderdaad echt grote druk op de de 34-jarige chauffeur is uitgeoefend. Toch had ze volgens de rechter naar de politie moeten stappen of geen ritten meer moeten rijden.
In totaal zette de 34-jarige vrouw tientallen drugsuithalers af op het haventerrein. Die verbleven in 'hotelcontainers' vol voedsel, matrassen, uitschuifbare ladders en telefoons voor contact met de buitenwereld. Op een afgesproken moment slopen ze het haventerrein op en haalden drugs uit andere containers. Per rit kreeg de chauffeuse tienduizend euro. Dat geld - in totaal 40.000 euro - moet ze terugbetalen.
de 'hotelcontainer' waar tien uithalers langdurig in hadden kunnen verblijven.
de 'hotelcontainer' waar tien uithalers langdurig in hadden kunnen verblijven. © Openbaar Ministerie

'Ze leefde als El Chapo'

Ook in het dorp waar de vrouw woont, niet ver van Gorinchem, werd met belangstelling uitgekeken naar het vonnis. Een buurtbewoner vertelt dat hij zelfs over de kwestie heeft gesproken met de burgemeester. "Veel mensen voelen zich hier al langere tijd niet veilig. Dat geldt ook voor mij. Ze werd bedreigd. Je hoort veel over de ontploffingen in Rotterdam. Dat kan hier ook gebeuren. Een tijdje terug stonden er mensen foto's te maken van haar woning. Het was een komen en gaan van ongure types. Mensen hielden hier hun deuren op slot."
Een andere bewoner zegt in een reactie dat hij hoopt op een veroordeling. "Ze leefde als El Chapo (de Mexicaanse kartelleider, red.) compleet met een grote auto", zegt hij. Ze liet meermaals grote verbouwingen doen. Het ging volgens mij echt om meer dan een paar keer tienduizend euro. Ze veegt nu haar straatje schoon, maar ik geloof er niet in. Ik denk dat ze er bewust aan begonnen is. De bedreigingen waren misschien wel echt. Wellicht dat ze er toch uit wilde. Ze was de laatste maanden dat ze hier in de buurt woonde heel erg schuchter."
De verdachte was niet aanwezig tijdens de uitspraak. Ze zit al bijna een jaar vast, die tijd wordt afgetrokken van de celstraf die ze krijgt opgelegd. Zowel het OM als de chauffeur hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Het is nog onduidelijk of ze dat ook daadwerkelijk gaan doen.