WINDMOLENS

Hoekse windmolens leveren geen stroom aan Hoekse inwoners

| Foto:
| Foto:
In een brief aan de Hoekse dorpsraad bevestigt wethouder Chantal Zeegers van Rotterdam het vermoeden van de raad dat de stroom van de zes windmolens langs de Waterweg geheel wordt afgenomen door Schiphol. Hoekenezen hebben geen profijt van deze windmolens.
Voor de stroom van de twee grote molens die moeten komen langs de Hoeksebaan zijn nog geen afnamecontracten gesloten, meldt streekomroep WOS. Deze megawindturbines worden straks geëxploiteerd door het bedrijf Windwinning Hoeksebaan. Energiebedrijf Eneco en FMT zijn hier samen eigenaar van. FMT houdt zich bezig met het ontwikkelen van groene energieprojecten en ontwikkelt sinds 1994 windparken op verschillende locaties in Nederland.

Geen energie over

Terwijl in sommige Hoekse huizen de lampen knipperen door een gebrek aan stroom, is het duidelijk dat ook de nieuwe megamolens geen oplossing gaan bieden. Een van de windmolens moet namelijk komen op het terrein van het Hoogheemraadschap. Die gaat stroom opwekken voor de waterzuiveringsinstallatie. De andere windmolen komt op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Renewi. Of er daar voldoende energie overblijft voor derden, is nog maar de vraag.

Toezegging

Eneco heeft volgens Zeegers de toezegging gedaan om bij een volgende presentatie aan de dorpsraad in te gaan op de vraag of Hoekenezen toch direct stroom van de windmolens kunnen krijgen. Op de vraag van de dorpsraad wanneer het besluit is genomen dat er nóg twee windmolens in Hoek van Holland komen, liet Zeegers weten dat het besluit over deze locatie al in 2017 door de provincie Zuid-Holland is genomen.
dit verhaal is van onze mediapartner WOS.