BOMENKAP

Afscheid van monumentale beuk valt Dordtenaren zwaar; nog net geen tranen....

© RTV Dordrecht
"Dag krachtpatser, schaduwbrenger, buurtgenoot." Met deze woorden namen bewoners van het Augustijnenkamp in Dordrecht afscheid van de monumentale beuk in hun straat. Er werd nog nét geen traantje weggepinkt. Wegens reuzenzwam is de boom, onder toeziend oog van omwonenden en de Bomenridders, maandag gekapt.
De bruine beuk is geplant in 1920 en had vroeger alle rust en ruimte om te groeien. De laatste tijd ging het, door bestrating, verbouwingen en reuzenzwam, slechter met de boom. "Hij is doodgegaan op een manier waarvan je je kunt afvragen of dat te vermijden was geweest", vraagt John Steegh, één van de 'Bomenridders', zich af. "Maar dan had er tien jaar geleden al iets moeten gebeuren", zegt hij tegen RTV Dordrecht.
De Bomenridders, een stichting die zich zorgen maakt om bomen, biodiversiteit en de klimaatcrisis, willen dat monumentale bomen beter worden beschermd in Dordrecht. "De buitenste takken is de maat waarbinnen je geen bouwactiviteiten wil hebben", benadrukt Steegh.
Daarom hield de stichting maandag een kleine manifestatie op de plek waar op dat moment de monumentale boom werd gekapt. Met zang, een gedicht en een toespraak namen zij afscheid van de beuk. "Je kunt wel zien dat de bouwactiviteiten tot vlakbij de boom zijn gekomen en dat is niet goed voor een boom."
Op het pleintje waar de gekapte beuk stond, voor de deur van filmtheater The Movies, komen er twee nieuwe bomen voor in de plaats.
dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht, die de volgende reportage maakte: