KUNST

Het 'zeikhuisje' van Schiedam krijgt Schone Lijn

© SCHIE
Het monumentale Schreiershuisje, in de Schiedamse volksmond vooral bekend als het 'zeikhuisje', is vanaf zaterdag het toneel van een nieuw kunstproject, getiteld Schone Lijn. Kunstenares Yvonne Koopman richt die in met kleding, die is geschonken door omwonenden.
Het huisje heeft een rijke historie. Het dient al langere tijd niet meer als politiepost of een plek om arbeiders beschutting te bieden, maar heeft tegenwoordig een culturele invulling. Koopman is al druk bezig met bedenken waar de kunstwerken moeten komen in het huisje. “De mensen hebben kleding gedoneerd aan het project en de kledingstukken hebben we verstijfd, zodat ze beschilderd konden worden”, vertelt Koopman aan lokale omroep SCHIE. Het project heet Schone lijn en is een participatie project door en voor de mensen uit de Gorzen.
Het Scheiershuisje staat in de volksmond dus bekend als het ‘zeikhuisje’. Koopman's kunstproject is een van de eerste projecten die niet vast zit aan de muur, waardoor het een makkelijk doelwit zou kunnen zijn voor mensen met hoge nood. “Het plassen zou je niet zo snel zien. We gaan het op een manier proberen op te hangen waardoor het niet makkelijk is om het te vernielen. Er hebben veel mensen aan gewerkt, waardoor het huisje een beetje van iedereen is en we er dus ook samen voor gaan zorgen.”
dit verhaal is van onze mediapartner SCHIE, die de volgende reportage maakte: