MOORD

Liquidatie Shantienne Frans in Rotterdam: justitie eist 22 jaar cel tegen schutter én chauffeur

De moeder van Shantienne Frans met een speciale sweater en mok van haar zoon
De moeder van Shantienne Frans met een speciale sweater en mok van haar zoon © Paul Verspeek
Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam eist voor de moord op Shantienne Frans dezelfde straf tegen de schutter als tegen de vermeende chauffeur: 22 jaar cel. Dat bleek woensdag tijdens de tweede zittingsdag. Volgens het OM hebben beiden een even grote rol gespeeld in de liquidatie, die zorgvuldig werd voorbereid.
De toen 34-jarige Shantienne Frans werd op 22 mei vorig jaar bij zijn woning aan de Persoonshaven in Rotterdam beschoten. Hij rende struikelend naar de Nassauhaven en werd daar nogmaals van dichtbij geraakt. Het slachtoffer overleed ter plekke.
Cleiton A. (21) zou niet alleen de vluchtauto hebben bestuurd, hij zou de moord ook hebben georganiseerd. “Hij regelde zwarte kleding en schoenen en zorgde dat er een scooter klaarstond.” De mannen reden na de liquidatie weg in een BMW en staken die op de Feijenoordkade in brand. Ze vluchtten daarna op een scooter die in de bosjes was verstopt.

Jeugd- of volwassenstrafrecht

Op handschoenen bij de vluchtauto en gevonden hulzen bij het slachtoffer zat het DNA van Reinaldo M. (22). Hij heeft bekend en gezegd dat hij onder druk heeft meegewerkt aan de moord. Verdere details daarover heeft hij niet gegeven. Cleiton A. zegt op zijn beurt dat hij alleen de scooter heeft verstopt, maar niets met de moord te maken heeft.
Dinsdag werd al 22 jaar cel geëist tegen de vermoedelijke chauffeur. Woensdag volgde dezelfde eis tegen de schutter. De vraag bij schutter M. is of hij volgens het jeugdstrafrecht moet worden berecht. In dat geval is er de maximale straf twee jaar cel. Advocaat Jobse die de schutter verdedigt, wijst erop dat zijn cliënt een laag IQ heeft en beïnvloedbaar is. Hij pleit voor het jeugdstrafrecht.

Vragen advocaat roepen irritaties op

Woensdag zijn een psycholoog en een psychiater in de rechtszaal gehoord over de persoonlijkheid van Reinaldo M. Dat leidde vooral tot irritaties. De deskundigen zeggen dat de verdachte lastig te onderzoeken was, omdat hij nauwelijks wilde praten. “We kunnen er gewoon moeilijk de vinger opleggen en dus ook niet of zijn persoonlijkheid een rol speelt bij het delict.”
De advocaat wilde onder meer weten of het kan dat iemand onder zware druk tot het afvuren van een wapen kan komen. De psycholoog zei dat hij geen zin had om algemene vragen te beantwoorden. “Ik kan alleen iets zeggen over deze concrete verdachte. Ik zit hier niet om college te geven.” De psychiater gebruikte klare taal om zijn ongenoegen kenbaar te maken over het spervuur aan vragen van de raadsman. “Met alle respect, maar deze vraag slaat nergens op.” Ook de rechtbank liet merken geïrriteerd te zijn door de vraagstelling, omdat daarin veel aannames zaten.
Aan de Nassauhaven liggen bloemen en kaarsen ter nagedachtenis aan de vermoorde Shantienne Frans
Aan de Nassauhaven liggen bloemen en kaarsen ter nagedachtenis aan de vermoorde Shantienne Frans © MediaTV

Geld als motief voor de moord

Volgens het OM laat Reinaldo M. al jaren zien dat hij zelfstandig kan functioneren en maakt hij een volwassen indruk. “Het gaat hier ook om een zeer ernstig delict en alles bij elkaar maakt dat wij geen ruimte zien voor het jeugdrecht.” Het OM ziet geen motief voor de moord. De verdachten zouden het in ieder geval voor het geld hebben gedaan. De schutter zou tienduizend euro hebben gekregen.
Advocaat Jobse ziet geen bewijs voor een moordplan. “Hij heeft in een opwelling geschoten, onder hoge druk. Hij wist er van tevoren niets vanaf.” De advocaat prijst zijn cliënt voor de bekentenis. “Dat is dapper. In soortgelijke zaken zwijgen de verdachten vaak, maar hij heeft zijn verantwoordelijkheid genomen.” In zijn slotwoord richtte Reinaldo M. zich tot de familie van Shantienne Frans in de zaal. “Ik heb veel spijt. Ook al is het een cliché, ik meen het. Het is verschrikkelijk voor de nabestaanden, een pijn waar geen genezing voor is.”

Verdachte zegt spijt te hebben, maar zwijgt

Er kwam direct een reactie vanaf de publieke tribune. “Wie heeft jou gestuurd, zeg het dan.” De verdachte: “Ik snap jullie frustratie, maar ik moet ook aan mezelf denken”. Eerder zei de advocaat van M. dat zijn cliënt vreest voor zijn veiligheid als hij meer vertelt.
De rechter in Rotterdam doet op 11 juli uitspraak.