KERST

Dordt wil kappen met grootste kerstmarkt van Nederland; liever kleinschalig evenement

De kerstmarkt in Dordrecht
De kerstmarkt in Dordrecht © Rijnmond
De kans dat er eind dit jaar weer 250 duizend mensen in een weekend door Dordrecht schuifelen is zéér klein, want na een lange discussie in de stad wil het college van B&W een einde maken aan de Dordtse Kerstmarkt. Door corona was er sinds 2019 al geen kerstmarkt geweest, maar nu wordt de gemeenteraad voorgesteld er definitief een streep doorheen te zetten.
Gezellig, kleinschaliger en meer activiteiten voor de Dordtenaar: dat is hoe het college van burgemeester en wethouders de kerstperiode voor zich ziet dit jaar. Het college kiest hiermee voor voortzetting en uitbreiding van de zogenoemde Dordtse Decemberdagen in plaats van de iconische grote kerstmarkt. Volgend jaar zou er ook een schaatsbaan in het centrum bij moeten komen, meldt RTV Dordrecht.
Met deze keuze hebben burgemeester en wethouders van Dordt een gevoelige knoop doorgehakt in de kwestie ‘wel of geen grote kerstmarkt meer in de stad?’ De grote kerstmarkt trok bij de laatste edities een kwart miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland en was daarmee het drukst bezochte evenement van de stad die zich tot twee keer liet kronen als Evenementstad van Nederland.
Bekijk hieronder de videoreportage! (Let op: de tekst loopt door onder de video):
Twee keer gooide corona roet in het eten en vorig jaar durfde de stad het ook nog niet aan om een grote kerstmarkt te organiseren. De vraag bleef 'wel komt de markt in de oude vorm terug of niet?' Inmiddels kan het college daar een simpel antwoord op geven: nee.

Sokken en ondergoed

“Het was kiezen tussen de sokken van Wilnis of de kerstballen van de Dordtse ondernemer”, vertelt wethouder Maarten Burggraaf. De wethouder zag de laatste jaren veel handelaren van buitenaf die witte sokken en ondergoed verkochten op de kerstmarkt. Het college wil daarom terug naar een kleinschalig evenement voor de Dordtenaar.
Niet alle gemeenteraadsleden zien dat zitten. Zo vraagt fractievoorzitter van de VSP Margret Stolk zich af: “Wat zeg je tegen de Dordtenaren? En wat zeg je tegen de horeca?” Ook Robert de Boer, commissielid OP Ons Eiland baalt van het besluit: “Het is bijzonder jammer voor een evenementenstad zoals Dordrecht.”

Raadsdebat

De kleine kerstmarkt zal dit jaar 95 duizend euro kosten en in 2024 komt daar nog 50 duizend euro bovenop voor de schaatsbaan in het centrum. Het raadsdebat over de kerstmarkt wordt mogelijk volgende week gevoerd.
dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht