VEER ROZENBURG

Geen oplossing veerverbinding Rozenburg-Maassluis vóór 11 juni

De kleine veerpont die Rozenburgers vervoert
De kleine veerpont die Rozenburgers vervoert © WOS
De veerdienst tussen Rozenburg en Maassluis zal op z'n vroegst pas na 11 juni worden hervat. Tot die tijd blijven bussen rijden en neemt de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht het overzetten van fietsers en voetgangers voor haar rekening. Dat heeft gedeputeerde Jeanette Baljeu van de provincie Zuid-Holland laten weten.
Het bedrijf dat de veerdienst verzorgde - Blue Amigo - vroeg afgelopen vrijdag onverwacht het faillissement aan voor het pontje. De twee schepen Staeldiep en Blankenburg werden per direct uit de vaart genomen. De reizigers stonden aan de wal.
De provincie is verantwoordelijk voor de verbinding. Volgens gedeputeerde Baljeu wordt er druk gezocht naar een oplossing. "Tot die tijd adviseer ik fietsers en voetgangers om de website en Twitter in de gaten te houden voor de dienstregeling."
Baljeu verwacht dat een van de aandeelhouders van Blue Amigo - Damen Shipyards - volgende week beslist of hij de verbinding kan overnemen. Ze zegt daarnaast in gesprek te zijn met Rozenburg (Rotterdam) en Maassluis over een noodoplossing en zegt dat er een nieuwe aanbesteding zal komen.

Aanbesteden kan maanden, zo niet jaren duren

Dan kan het nog wel even gaan duren, zegt Rob Smith van de actiegroep Rozenburg in Actie over de aanbestedingsprocedure. Hij noemt de huidige oplossingen van de provincie een ramp. "Er rijden twee bussen per uur, een vanuit Maassluis en een uit Rozenburg. Dat is veel te weinig, vooral in de spits. De rijtijd is daarbij zo'n drie kwartier, dat is veel te lang. En de vervangende pont van de roeiers kan al dat verkeer niet opvangen."
Smith heeft geen vertrouwen in een snelle en goede afloop voor de mensen die tussen Rozenburg en Maassluis reizen. Volgens hem zal het moeilijk worden om een nieuwe exploitant voor de veerdienst te vinden, omdat de Blankenburgtunnel binnenkort ook open gaat (naar verwachting in 2024). "Dan is het pontje alleen nog nodig voor fietsers, voetgangers en speciaal verkeer. Dat is niet rendabel."
Volgens Smith heeft de gemeente Maassluis al aangegeven dat ze niet wil meebetalen aan een oplossing voor de uitgevallen veerdienst. De gemeente Rotterdam waar Rozenburg onder valt, praat donderdag over de problemen.