KLEDINGBANK

Vrijwilligers van de kledingbank in Vlaardingen in tranen door ravage na inbraak: 'Ze jatten van de armen'

Fatima gaat gewoon door met de kledingbank: "Bekijk het maar!"
Fatima gaat gewoon door met de kledingbank: "Bekijk het maar!" © Rijnmond
In de nacht van dinsdag op woensdag hebben inbrekers de kledingbank in Vlaardingen voor de vijfde keer in twee jaar tijd beroofd. Alles dat ook maar een beetje waarde had, hebben ze meegenomen, zoals een oude laptop met alle gegevens van klanten en de administratie. Maar ook de telefoon met het nummer dat klanten bellen als ze iets nodig hebben.
"Ze jatten van de armen", zegt eigenaar Gassan Haj Kasem. "We gaan gewoon door", zegt zijn moeder Fatima vastbesloten. Zij is vrijwilliger bij de Stichting Kledingbank Vlaardingen die mensen in armoede helpt om zich te kleden.
Woest is ze. Fatima vertelt dat ze in tranen uitbarstte toen haar zoon haar woensdagochtend belde met de mededeling dat de kledingbank weer beroofd was. De ruiten lagen aan diggelen, in de zaak was het een ravage. De kasten waren geplunderd, de kluis was opengebroken. De zakelijke inventaris zoals de laptop en de telefoon waren gestolen. Daardoor is de zaak telefonisch niet bereikbaar tot er een nieuwe simkaart is, staat op de website. Maar ook de fooienpot, de magnetron en zelfs de kaas uit de ijskast zijn weg.

Dood, donker hoekje

En alsof dat nog niet genoeg is: het is al de vijfde keer in twee jaar tijd dat de kledingbank in Vlaardingen belaagd wordt door dieven. En dat óók nog eens op de dag vóór het tweejarig bestaan. Ze hadden dus eigenlijk een feestje moeten vieren. "Ik had me het jubileum ook anders voorgesteld", zegt Kasem droog.
Misschien kan de gemeente Vlaardingen iets doen aan de beveiliging van het pand dat net buiten een woonwijk aan de Surinamesingel ligt, oppert hij. "We zitten hier in een dood hoekje. Misschien kunnen ze iets doen aan de verlichting of camera's plaatsen, of een alarmsysteem. En wat vaker surveilleren."
De mensen steunen ons. De wethouder kwam een bosje bloemen brengen.
Fatima
Dat de wethouder van armoede, Arnoud Proos (CU/SGP), dezelfde dag langskwam om de vrijwilligers van de kledingbank een hart onder de riem te steken, heeft ze goed gedaan. Fatima: "De mensen steunen ons. De wethouder kwam een bosje bloemen brengen." Maar dat de inbrekers spullen stalen die arme mensen nodig hebben, kan ze niet verwerken. "Het doet me zoveel pijn."
"Ik trof ontredderde vrijwilligers aan, in tranen", zegt Proos over zijn bezoek aan de geplunderde kledingbank. "Wat bezielt de daders? Juist op een plek waar mensen zich inzetten voor de maatschappij. Daar komt zoiets extra hard aan."
Kledingbank Vlaardingen verdrietig én optimistisch na vijfde inbraak in twee jaar
De schade is groot, zegt Proos. "Het gaat niet alleen om de meegenomen spullen, maar ook om de ravage. Ze moeten zó veel troep opruimen. Ik vind het echt ongelooflijk dat hier is ingebroken. Een kledingbank is er voor de kwetsbare inwoners van Vlaardingen en van onschatbare waarde voor onze gemeente."

Alweer zakken met nieuwe kleren binnen

Ondanks de tranen is Fatima niet te vermurwen. De kledingbank moet en zal blijven bestaan. "We hebben alweer klanten geholpen en nieuwe kleding binnengekregen. We hebben de zaak helemaal schoongemaakt. De zakken met nieuwe kleren hebben we leeggemaakt en de kleding gesorteerd."
Tegenslag? Dat houdt Fatima niet tegen. "Maakt niet uit", zegt ze vastberaden. "Bekijk het maar! Wij gaan door!" Tegen de dieven wil ze zeggen dat ze voortaan door de voordeur naar binnen moeten komen en niet door het raam, zodat dat niet weer aan gruzelementen gaat.