WONEN

Eerste flexwoningen geplaatst in Lansingerland; Oekraïense Maryna is straks een van de nieuwe bewoners

De eerste flexwoningen zijn deze week geplaatst
De eerste flexwoningen zijn deze week geplaatst © RTV Lansingerland
De gemeente Lansingerland is deze week begonnen met de plaatsing van de nieuwe flexwoningen in Bergschenhoek, bestemd voor Oekraïeners en spoedzoekers uit de eigen gemeente. De Oekraïense Maryna (25) is binnenkort een van de nieuwe bewoners en is blij met deze kans. "Als je werk hebt en weet dat je morgenochtend wakker wordt met een eigen plekje, dan voelt dat veilig. Maar er is ook een ander deel van mijn hart dat steeds aan thuis denkt: hoe is het daar, hoe is de nacht verlopen? Het zijn twee verschillende paden in mijn gedachten, die je niet los van elkaar kan zien", zegt ze tegen RTV Lansingerland.
Maryna woont nu bijna een jaar bij een gastgezin in Lansingerland. "Nu heb ik mijn eigen kamer, maar ik ben nog steeds onderdeel van de familie. We praten samen en eten samen. Maar het is ook belangrijk om helemaal een eigen plek te hebben: het is een kans om tot rust te komen. Mijn gastfamilie is heel lief, maar ik moet ook over mijn eigen leven en de toekomst nadenken. Deze flexwoning is een mooie kans, zonder dat ik hoef na te denken dat ik misschien volgende maand wel naar huis moet."
Lansingerland krijgt met de nieuwe flexwoningen plek voor 150 Oekraïeners en 78 spoedzoekers. Een proces dat heel snel is gegaan, vertelt Hanneke Vliet Vlieland van 3B Wonen aan RTV Lansingerland. Een bouwproject duur normaal gesproken namelijk al gauw zeven jaar, van de besluitvorming tot het moment dat de woningen er staan. "Maar nu zijn we, vanaf het eerste gesprek, twaalf maanden verder."

Kant-en-klaar

De flexwoningen bestaan uit appartementen met één, twee of drie kamers. De huizen komen kant-en-klaar uit de fabriek van C3 living in Rotterdam, vertelde Erik den Adel eerder bij Rijnmond. De keuken, wc en douche zitten er allemaal al in. "De woningen worden in vijf dagen gebouwd. Dit is echt een snelle manier van bouwen". Ze worden in één dag aangesloten op de nutsvoorzieningen en aan elkaar gekoppeld. De dagen erna wordt de buitengevel betimmerd. De werkzaamheden voor de fundering en het bouwrijp maken van de grond op locatie zijn weken eerder al begonnen.
Burgemeester Pieter van de Stadt: "De burgemeesters van Rotterdam, Vlaardingen en ik hebben toen de Oekraïnecrisis uitbrak gezamenlijk gezegd dat we een experiment aangaan om snel grote hoeveelheid tijdelijke woningen neer te zetten. Dat doen we in Vlaardingen met 1000 woningen. Hier in Lansingerland doen we het op kleinere schaal, maar wel voor een langere periode. De woningen blijven dus ook beschikbaar voor andere mensen als de Oekraïners weggaan. De woningen zijn van ons en blijven staan; daar zijn we uniek in."
De binnenkant van de flexwoning
De binnenkant van de flexwoning © RTV Lansingerland

Binnenkort bewoond

Eind juni worden de eerste bewoners welkom geheten. Naar verwachting zijn alle 132 flexwoningen begin augustus bewoond. Het proces van toewijzen van zowel de Oekraïense bewoners als de spoedzoekers gebeurt zorgvuldig, waarbij er een match wordt gemaakt tussen de beschikbare woningen en een persoon of gezin dat goed bij dit woontype en de omgeving past.
Maryna verhuist dus binnen enkele weken naar haar nieuwe plekje. Of ze al ideeën heeft over de inrichting? "Ik vind dat het vooral gezellig moet zijn. Ideeën heb ik nog niet; ik denk vooral hoe ik alle spullen die ik hier heb, kan verhuizen. Ik heb veel foto's hier en inmiddels zelfs een doos met kerstversiering, terwijl ik kwam met een tas, een paar jassen, een spijkerbroek en één paar schoenen. Nu heb ik best veel, hoe krijg ik dat mee?"
Dit verhaal is een samenwerking met onze mediapartner RTV Lansingerland.