CRIMINALITEIT

Witwassen in een wolk van spiritualiteit? Dit is het bedrijf dat doelwit is van talloze kogels en cobra's

Het hoofdkantoor van geldwisselketen Suri-Change zit aan de West-Kruiskade in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van geldwisselketen Suri-Change zit aan de West-Kruiskade in Rotterdam. © MediaTV
Het regent explosies en beschietingen bij het van oorsprong Rotterdamse geldwisselkantoor Suri-Change. Wat is het voor bedrijf? Wie staan er aan het roer? En wat heeft een voormalige wethouder met het hele verhaal te maken?
En wéér was het afgelopen nacht raak bij een filiaal van Suri-Change. Voor de derde keer in korte tijd ontplofte een explosief bij hetzelfde pand, aan de Bijlmerdreef in Amsterdam. Afgelopen weekend waren vestigingen in Rotterdam (West-Kruiskade) en Den Haag (De Heemstraat) ook al doelwit.
Omwonenden van Suri-Change op de Dordtselaan werden begin dit jaar eveneens opgeschrikt door nachtelijk tumult. Toen was er niet alleen een explosie, maar vlogen er ook kogels richting het geldwisselkantoor op Zuid.
Gewonden zijn er bij de aanslagen niet gevallen. Maar de burgemeesters van de drie betrokken steden maken zich grote zorgen om de veiligheid van omwonenden. Daarom zijn alle negen filialen van het bedrijf voorlopig gesloten. Twee daarvan staan in Rotterdam.

Cocaïnehandel

Waarom het geldwisselkantoor het almaar moet ontgelden, is nog niet duidelijk. Maar de aanslagengolf, die voor de goede orde veel breder reikt dan louter Suri-Change, is volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb geen toeval. Alle panden die ten prooi vallen aan kogels en cobra's (zwaar vuurwerk) zijn te linken aan de onderwereld, zegt hij.
Suri-Change past wat dat betreft in het plaatje, want naar het bedrijf loopt een strafrechtelijk onderzoek. Verdenking: witwassen van crimineel geld, vooral uit de cocaïnehandel.
In verband met het onderzoek zijn eind maart vijf personen opgepakt. Drie van hen komen uit de Surinaamse familie M. Het gaat om de 73-jarige vader en twee zonen van 45 en 49 jaar oud.
Saillant detail: de 45-jarige arrestant is de echtgenoot van Reshma Roopram, voormalig PvdA-wethouder in Barendrecht en oud-kandidaat voor het voorzitterschap van de landelijke PvdA. Roopram werkte tussen 2011 en 2018 zelf ook voor Suri-Change. Ze was er manager New Business Development en legde die functie neer toen ze van gemeenteraadslid wethouder werd.
Alle opgepakte personen zijn inmiddels weer vrij. "Maar ze blijven wel verdachte", laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten.
Praten met de pers? Dat doen de M.'s niet. Het enige dat Reshma Roopram er als echtgenote van een van de verdachten over kwijt wilde, was dat de kwestie 'een enorme impact' op haar heeft. "Ik heb één huis, drie kinderen, een hond en een heel lieve man met wie ik al zeventien jaar getrouwd ben", reageerde ze in het AD. "Mijn focus ligt bij hen."

'Selfmade man'

De grote man achter Suri-Change is de schoonvader van Roopram, in 1949 geboren in het Surinaamse district Nickerie. Op zijn LinkedIn-pagina noemt hij zich 'een selfmade man'.
M. was eerst leraar en ontwikkelde zich later tot zakenman en bankier. In 1986 richtte hij op de West-Kruiskade 41C in Rotterdam de juwelierszaak Surigoud op. Een paar jaar later werd de nering uitgebreid en vielen vanuit hetzelfde pand ook geldbedragen over te maken. "In de meeste gevallen kan het geld binnen 15 minuten worden opgehaald in het buitenland", meldt het bedrijf op de website.
In de begintijd van het geldwisselkantoor was er voornamelijk financieel verkeer tussen Nederland en Suriname. Later kwamen daar landen als Marokko en de Antillen bij. En het imperium groeide. De afgelopen tijd kon je bij Suri-Change terecht voor geldtransfers naar maar liefst 75 landen.

25 miljoen euro

Oprichter M. is overigens niet alleen geïnteresseerd in klinkende munten. Op LinkedIn dicht hij zichzelf ook een 'hoog spiritueel niveau' toe. Hij schrijft daar ook over. Op zijn naam staan boeken met titels als 'Tsunami Waves of Spirituality' en 'The Spiritual Marriage'. M. laat ook weten dat hij de helft van zijn leven aan meditatie heeft gewijd.
Hij is de enige van de vijf verdachten in het strafrechtelijk onderzoek die al snel weer op vrije voeten was. Zijn zonen hebben langer vastgezeten. De 49-jarige telg is volgens justitie de hoofdverdachte. Zijn naam wordt gelinkt aan grootschalig ondergronds bankieren. De zoon zou bedenkelijke geldtransacties niet hebben gemeld (terwijl dat wel moet) en hebben gerommeld met de administratie.
Dat er iets niet deugde bij Suri-Goud had ABN AMRO een paar jaar geleden trouwens al in de gaten. De bank zegde in 2020 de relatie op wegens 'onaanvaardbare risico's, reputatieschade en witwassen'. Jaren eerder kwam De Nederlandsche Bank (DNB) al met een boete van 20 duizend euro wegens wanbeleid.
Tot voor kort leek het de familie M. allemaal niet te deren. In elk geval niet in financieel opzicht. Justitie heeft beslag laten leggen op 42 panden, die samen meer dan 25 miljoen euro waard zijn.
Het beschoten pand van Suri-Change op de Dordtselaan Rotterdam
Het beschoten pand van Suri-Change op de Dordtselaan Rotterdam © MediaTV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl