KLIMAAT

Vijftien demonstranten Extinction Rebellion bij Shell Pernis weggehaald en gearresteerd, weg weer vrij voor verkeer

De politie moest de demonstranten losmaken van de weg en ze daarna weghalen.
De politie moest de demonstranten losmaken van de weg en ze daarna weghalen. © MediaTV
De politie heeft vijftien demonstranten van Extinction Rebellion op de Vondelingenweg vlakbij het terrein van Shell Pernis in Rotterdam-Hoogvliet aangehouden. Alle demonstranten zijn inmiddels van de weg. Rijkswaterstaat is de weg aan het schoonmaken zodat er weer verkeer overheen kan.
De politie rukte donderdagmiddag rond 12.00 uur met tientallen agenten uit. De demonstranten zaten vast aan met beton gevulde olievaten die op de weg stonden. Met stukken pijpleiding zaten ze ook nog aan elkaar vast. De technische eenheid van de politie zaagde ze los. Het team parate eenheid van de politie voerde ze daarna af.
"Sommige demonstranten kozen eieren voor hun geld en gingen uit zichzelf weg", zegt een woordvoerder van de politie. Ze hebben daar een tijd kunnen demonstreren en op een gegeven moment was het volgens de politie wel genoeg en moesten ze weg. "De vijftien die gearresteerd zijn, luisterden niet naar de oproep van de politie om te vertrekken. Daarom zijn ze aangehouden."
De politie grijpt in bij demonstratie van Extinction Rebellion bij Shell Pernis
De actievoerders van Extinction Rebellion (XR) bezetten donderdagochtend de toegangsweg van Shell Pernis aan de Vondelingenweg in Hoogvliet. Om 11.00 uur ontrolden zij een groot spandoek over de hele breedte van de weg. Daarna ketenden ze zich vast aan de weg.

'Stop met investeren in olie- en gasvelden'

De actiegroep eist onder andere dat Shell onmiddellijk stopt met het investeren in nieuwe olie- en gasvelden en dat het de winsten gebruikt om te investeren in groene energie. “Onze insteek is dat we hier pas weggaan tot ze aan onze eisen voldoen", zei een van de demonstranten.
Een woordvoerder van Shell Nederland wilde niet ingaan op de vraag hoe het bedrijf tegenover dit standpunt staat. ,,Shell respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige manier gebeurt", aldus de woordvoerder. Of het bedrijf last gehad heeft van de blokkade kon de woordvoerder niet zeggen. Op het terrein van Shell Pernis staan tientallen olie- en chemiefabrieken.
Extinction Rebellion blokkeert toegangsweg naar Shell Pernis
Verslaggever Jacco van Giessen sprak van een gespannen sfeer in Pernis. De actievoerders wekten volgens hem irritatie en agressie op bij vrachtwagens die van of naar Shell willen gaan. "Ze waren in staat om de actievoerders iets aan te doen om te zorgen dat ze verder kunnen.”
Demonstranten liggen op de Vondelingenweg.
Demonstranten liggen op de Vondelingenweg. © Rijnmond

Boze truckers

De vrachtwagens probeerden ook om door de blokkade te rijden. “Ik zag een actievoerder korte tijd worden meegesleurd op een motorkap. Gelukkig kon de politie tussenbeide komen.” Nadat de politie een omleiding instelde, verdween de grootste woede van de vrachtwagenchauffeurs. Er staat inmiddels bijna geen file meer.
De politie schakelde al snel versterking in. De demonstranten moesten zich identificeren en agenten hebben foto's van ze gemaakt.
De demonstranten van Extinction Rebellion maakten zichzelf vast aan een olievat vol beton.
De demonstranten van Extinction Rebellion maakten zichzelf vast aan een olievat vol beton. © Rijnmond