FEYENOORD

Te Kloese verwacht rustige transferzomer bij Feyenoord: 'Het is aan ons om nu continuïteit in te bouwen'

Dennis Te Kloese, algemeen directeur van Feyenoord
Dennis Te Kloese, algemeen directeur van Feyenoord © Yannick Verhoeven / VK Sportphoto
Afgelopen zomer zag Feyenoord een groot deel van de selectie verdwijnen, maar dit seizoen verwacht algemeen directeur Dennis te Kloese een zomer die veel rustiger zal uitpakken. Want met het aanblijven van zowel Te Kloese als hoofdtrainer Arne Slot, plus de versterkte financiële situatie, is er voor de club weinig noodzaak om spelers noodgedwongen te verkopen.
Wanneer we Te Kloese spreken is het een oase van rust op trainingscomplex 1908. Spelers en trainers zijn met een welverdiende vakantie en dus kan je bijna een speld horen vallen. Een vrij unieke situatie, ziet ook de directeur zelf: "Normaal is het hier een drukte van jewelste met allemaal mensen die Feyenoord in de juiste richting willen duwen. En na zo'n unieke prestatie als dit seizoen is het dan niet gek dat er aan spelers, trainers en stafleden wordt getrokken en er naar wordt gekeken vanuit het buitenland."

Continuïteit bouwen

Ook Dennis te Kloese zelf en hoofdcoach Arne Slot konden vanwege het succes en de landstitel rekenen op buitenlandse interesse. Te Kloese zelf werd benaderd door Tottenham Hotspur en de Engelse club was ook bovengemiddeld geïnteresseerd in Arne Slot. Maar beide mannen blijven in Rotterdam om het project Feyenoord nog verder te helpen. "Het is ook aan ons nu om continuïteit in te bouwen en stukjes toe te voegen", zegt Te Kloese zelf. "Daarin was het aanblijven van de hoofdtrainer natuurlijk belangrijk, maar ook het feit dat we nu niet spelers moeten verkopen helpt ook daarin."
Bekijk hieronder het gesprek met Dennis te Kloese over onder andere de transferzomer en het behoud van Slot. Tekst gaat verder onder de video
Dennis te Kloese verwacht een rustige transferzomer
Over het aanblijven van Slot is ook de directeur duidelijk in zijn nopjes. "Maar eigenlijk zijn we maanden geleden, ver voor een titel en mogelijke Champions League-deelname, het gesprek met elkaar aangegaan. Dat waren fijne gesprekken waarin Arne denk ik ook de waardering voelde voor wat hij hier neer heeft gezet. Maar je moet wel realistisch blijven: hij is een jonge trainer met ambities en er gaat een keer een moment komen dat hij zich op een nog groter podium wil presenteren. Maar die verlenging kwam niet van de een op de andere dag tot stand, dat komt mede door die gesprekken eerder in het seizoen."
En ook binnen de selectie is continuïteit het toverwoord, want van een leegloop zoals vorig seizoen zal hoogstwaarschijnlijk geen sprake zijn. Enerzijds omdat verkopen vorig jaar vanuit financieel oogpunt meer een noodzaak was, en anderzijds omdat veel spelers nu nog doorlopende contracten hebben. "Maar Sinisterra, Malacia en Senesi hadden hier natuurlijk al wel een en ander meegemaakt", voegt Te Kloese toe. "Het is niet zo dat zij met een week weer weg waren. Je moet daarin naar het menselijk oogpunt kijken, rekening houden dat mensen ambities hebben, maar feit is wel dat de spelers die nu binnen zijn gekomen er pas net zijn. Dus ik denk dat het te vroeg is voor hun om dan al te vertrekken."

Vertrouwde omgeving

Daarmee zegt Te Kloese indirect dat hij verwacht dat vrijwel alle nieuwelingen ook komend seizoen nog onderdeel uit zullen maken van de selectie. Of dat geldt voor spelers die er al langer zijn zoals Orkun Kökcü, Lutsharel Geertruida en Justin Bijlow zal de tijd uit moeten wijzen. "Je krijgt natuurlijk regelmatig scoutingsaanvragen en daar hoef je niet afgestudeerd voor te zijn om te zien voor wie deze clubs dan komen", stelt de algemeen directeur. "Maar ik denk dat voor sommige spelers het EK bijvoorbeeld ook een reden kan zijn om te blijven, om in een vertrouwde omgeving te spelen en je positie in het nationale elftal niet op het spel te zetten. Plus, we hebben ook de ambitie om vorig jaar weer om de prijzen mee te doen, vandaar dat we met Geertruida hebben verlengd."
"Maar we willen de selectie natuurlijk wel verder versterken, mede vanwege het grote aantal internationals en de Europese campagne. Dat is enerzijds een mooie manier van waarde creëren maar wel een flinke belasting op spelers", vervolgt Te Kloese, die aangeeft dat het aantrekken van Ramiz Zerrouki en Thomas van den Belt ook met die gedachte in het achterhoofd is gedaan. "Maar zoals gezegd gaat dit succes natuurlijk gepaard met interesse van buitenaf wat zaken kan veranderen. Plus de huurspelers die vertrekken, waarbij we kijken wat daar nog mee gaat gebeuren en met Szymanski zijn we bezig met alle administratieve afhandeling van zijn huurovereenkomst en zien we komende maand wat daaruit gaat komen."
Te Kloese spreekt als een volwaardig technisch directeur, maar is op papier allereerst algemeen directeur. Toch erkent hij dat er wel gekeken wordt naar extra hulp op dit vlak. "Het kost gewoon veel tijd, je bent fysiek veel erop uit en hebt veel afspraken met agenten en vertegenwoordigers dus daar ga ik zeker hulp in zoeken. Maar hoe dat er exact uit gaat zien, wordt later duidelijk", voegt Te Kloese toe. "En ook voor een commercieel directeur zijn we met meerdere mensen in gesprek, dus daar gaat ergens in de komende maanden duidelijkheid over komen."