LOKAAL

Zo nam Schiedam afscheid van burgemeester Lamers: van ‘bemoeizuchtige voorzitter’ tot ‘maatje’

Lamers kreeg uit handen van Jaap Smit een koninklijke onderscheiding
Lamers kreeg uit handen van Jaap Smit een koninklijke onderscheiding © SCHIE
Een volgepakte raadszaal heeft woensdagavond afscheid genomen van Cor Lamers. Lamers stopt als burgemeester van Schiedam na 10,5 jaar trouwe dienst. Lamers werd overladen met cadeaus, mooie woorden van collega’s en een koninklijke onderscheiding.
Tijdens de speeches van de verschillende genodigden kwam regelmatig de erbarmelijke startsituatie voor Lamers in 2012 naar voren, meldt SCHIE. Na het debacle met de in opspraak geraakte voorganger Wilma Verver, was er veel werk aan de winkel, zegt ook burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb tijdens zijn speech. “Schiedam stond bekend als een lastig te besturen gemeente.”
Aboutaleb noemde Lamers een ‘zeer markante collega’. “Het is niet alleen een lokale burgemeester, maar ook echt een regioburgemeester. Ik heb menig klus met hem geklaard. Het meest indrukwekkende was het gevecht met de ziektekostenverzekeraars over acute zorg in ons gebied.”

‘Horkerig gezelschap’

Ook sprak de Rotterdamse burgemeester over het gezamenlijke optreden van het ‘horkerige gezelschap’ Lamers-Aboutaleb in tijden van de coronapandemie. “Er vielen heel veel doden in Rotterdam en het kabinet wilde niet aan de mondkapjes beginnen." Volgens Aboutaleb heeft Lamers in die periode ‘forse inzet geleverd’. “Van Cor hoef je nooit iets te vrezen. Je hoeft nooit bang te zijn dat Cor Lamers je iets flikt. Dat is in de politiek helaas niet altijd het geval. Dat is uniek en dat waardeer ik. En ga ik missen.”
Waar Aboutaleb de nadruk legde op de regionale inzet van Lamers, gaven de speeches van wethouder Laan (als eerste locoburgemeester) en VVD-raadslid Onno Spek (als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad) een inkijkje in zijn werkwijze in het lokale bestuur. Laan roemde Lamers’ dossierkennis en verbindende vermogen. “Eén van de taken die je meekreeg toen je begon was zaken van de grond krijgen. En het vertrouwen van de stad richting de gemeente terugwinnen. Dat is gelukt.”

Unieke vaas van Jacques Tange

De andere spreker, Spek, noemde ook het bemoeizuchtige karakter van Lamers. “Je wil je eigenlijk met alles bemoeien. Of van alles op de hoogte zijn in ieder geval. Je laat de gemeenteraad ook duidelijk merken als je ergens anders over denkt.” Als dank voor zijn inzet kreeg Lamers van de gemeenteraad en de stad een speciale vaas overhandigd. De unieke Delfts blauwe vaas, ontworpen door kunstenaar Jacques Tange, toont veel kenmerken van de stad.

Onderscheiding

Uit handen van Jaap Smit, de commissaris van de Koning van Zuid-Holland, kreeg Lamers ook nog een koninklijke onderscheiding. Vanwege zijn inzet en gezien de aard, duur, betekenis en uitstraling van de functie van burgemeester werd Lamers benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een verrassingsoptreden van mannenkoor Orpheus, waar Lamers beschermheer van is, sloot de avond af.
De laatste woorden van Lamers maakten de cirkel rond. Lamers verwees in zijn laatste speech voor Schiedam nadrukkelijk naar zijn eerste speech, bij zijn installatie in december 2012. De woorden waarmee zijn taak toentertijd werd aangevangen – “En dan nu aan de slag. Schiedam is een stad die het waard is.” – werden letterlijk herhaald: “Schiedam blijft in m’n hart. En nu weer aan de slag. Schiedam is de stad die het waard is.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.