RECHTBANK ROTTERDAM

Advocaten van vrijgelaten strafpleiter Inez Weski: 'Ze heeft geen verklaring afgelegd en zal dit ook niet doen'

Inez Weski
Inez Weski © Rijnmond
De Rotterdamse advocate Inez Weski is voorlopig vrijgelaten. Ze blijft wel verdachte. Weski werd op 21 april aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Haar advocaten laten donderdag weten dat ze tijdens haar gevangenschap bij justitie geen verklaring heeft afgelegd en ook niet van plan is dat te doen.
Een verdachte kan uit voorlopige hechtenis worden vrijgelaten op een aantal gronden, bijvoorbeeld als er geen vluchtgevaar is of een gevaar op herhaling. De Raadkamer laat donderdag weten geen gronden te zien om de 68-jarige Weski langer vast te houden.
De bekende Rotterdamse strafpleiter zat sinds 21 april vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig houdt met internationale drugshandel en witwassen. Zij had enkele dagen voor haar arrestatie de verdediging afgerond van Ridouan Taghi in het Marengo-proces. Justitie vermoedt dat zij - al dan niet vrijwillig - vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) informatie heeft doorgespeeld naar zijn familie en netwerk buiten de gevangenis.

Geen verklaringen bij justitie afgelegd

Weski wordt verdedigd door de Rotterdamse advocaten Rob Baumgardt en Fébe Schoolderman. Zij laten in reactie op haar vrijlating weten: "Cliënte heeft geen verklaring afgelegd vanwege haar geheimhoudingsplicht en zal dit ook niet doen. De impact van alles wat er is gebeurd sinds 21 april 2023 is groot."

Geen commentaar voormalig kantoor

Inez Weski verkocht haar kantoor in Rotterdam een week voor haar arrestatie aan haar zoon Guy. Destijds zei hij dat de verkoop niets te maken had met de arrestatie van zijn moeder. Het kantoor zegt vrijdag geen commentaar te willen geven op de voorlopige vrijlating van Inez Weski.
Als gevolg van haar aanhouding heeft de deken van de Rotterdamse Orde van Advocaten Weski geschorst, omdat de deken vindt dat ze haar taken niet kan uitvoeren.