POLITIE

Middelbare scholen in regio doelwit van nep-bedreigingen: hoe gaan scholen hiermee om?

Archief
Archief Deze school op de foto is geen onderdeel van dit verhaal | © MediaTV
Meerdere scholen in de regio Rotterdam ontvingen de afgelopen week een onlinedreigement. In de meeste gevallen liep dit met een sisser af. Mogelijk ging het dus steeds om een foute grap of of kopieergedrag. Een actie met grote gevolgen, want er ligt een immens draaiboek klaar op het moment dat een dreiging binnenkomt.
Lynn Louwe van de Stichting School & Veiligheid legt uit wat allemaal in werking wordt gezet op zo’n moment. “Stap één is natuurlijk de politie bellen. Het is echt beter om iedere dreiging serieus te nemen, want achteraf kun je niets terugdraaien.”

Draaiboek

De meeste middelbare scholen hebben een veiligheidsplan met verschillende scenario’s klaar. Hoe dat eruit ziet, is voor elke school anders. Maar de grote lijnen zijn hetzelfde: als er een crisisteam is, moet die met spoed bijeenkomen. Daarna moet het personeel op de hoogte worden gebracht.
Vervolgens moet de afweging worden gemaakt of het slim is om over de dreiging aan de leerlingen te vertellen. “Het is altijd goed om na te denken over de impact van een communicatie. Leerlingen informeren over een dreiging kán onrust creëren, dus je moet er zorgvuldig mee omgaan. Maar wij adviseren eigenlijk altijd om wel met de leerlingen te praten.”
Zulke dingen gaan volgens Louwe anders alsnog al snel als een lopend vuurtje rond. “Het lekt meestal binnen een paar uur uit. Als een school het zelf vertelt, behoudt die in ieder geval de regie over de boodschap. Als het gerucht eenmaal rond gonst, wordt het alleen maar erger.” Ook moeten alle ouders op de hoogte worden gebracht. “Zij vertrouwen erop dat ze hun kind naar een veilige plek brengen.”

Sluiting van scholen

Soms gaan scholen ook dicht. Dat bepalen ze in samenspraak met de politie. In Amsterdam, waar zo’n twintig scholen te maken kregen met onlinedreigementen, hadden ze daar op een gegeven moment geen zin meer in. “We zwichten niet meer”, zeiden wethouder Marjolein Moorman, de Amsterdamse schoolbesturen van het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs en de mbo’s vorige maand na weer een onlinedreigement.
Louwe snapt dat goed. “Je zegt eigenlijk: wij laten niet met ons sollen.” Ze citeert hoogleraar Mediastudies Mark Deuze, die zich bij EenVandaag uitsprak over de reden waarom jongeren dreigen: “De voldoening van media-aandacht.” Door open te blijven, voorkomen de scholen volgens haar dat de dreiger meer aandacht krijgt. “Zolang de school maar wel goed in contact blijft met de politie.”
Wat zouden middelbare scholen kunnen doen om onlinedreigementen te voorkomen? Louwe tipt scholen om genoeg aandacht te geven aan hoe je digitaal met elkaar omgaat. “Maak duidelijk dat onlinegedrag impact heeft en zelfs strafbare consequenties kan hebben.” Ook kunnen scholen letten op hoe scholieren zich gedragen. “Er kunnen signalen zijn van ander gedrag.”

Reactie politie

De politie laat weten dat ze elke dreiging naar een school serieus neemt. “Daar doen we direct onderzoek naar.” De woordvoerder wil geen uitspraken doen hoe en wat er exact wordt onderzocht. “Maar er is altijd nauw overleg met het Openbaar Ministerie, gemeente en de school. Als er geen sprake is van een acute concrete dreiging, dan bepaalt de school zelf welke maatregelen zij al dan wel of niet nemen.”