RECHTSZAAK

Jhon was de ‘Capelse bandenprikker’ en stak 360 banden lek omdat hij ongelukkig was

Eén van de vele lekgestoken banden in Capelle aan den IJssel
Eén van de vele lekgestoken banden in Capelle aan den IJssel © Rijnmond
Jhon maakte in november nachtenlange wandelingen, tot in Hoek van Holland toe. Werkloos, radeloos. Op een keer pakt hij een mes en steekt een autoband lek. En nog een. En nog een. 360 keer in een week tijd. "Het gaf een soort opwinding", vertelt hij donderdag op de rechtbank in Rotterdam.
De 'Capelse bandenprikker' werd hij genoemd, de man die gedurende een week Capelle aan den IJssel en omgeving in zijn greep hield. Elke nacht sloeg hij wel toe. Auto's, scooters, zelfs enkele politiewagens moesten het ontgelden. Een oplettende buurtbewoner herkende de bandenprikker van beelden die op Bureau Rijnmond waren vertoond en zo kon John B. op 25 november 2022 worden gearresteerd.
Paul Verspeek: 'De verdachte was boos op de samenleving'
Deze donderdag zit hij in de rechtszaal in Rotterdam. Een handjevol gedupeerden is gekomen om naar het verhaal van de man te luisteren. Want: wat bezielt iemand om 360 banden lek te prikken? Het laat zich samenvatten in één regel: "Ik wilde wraak nemen op de samenleving".
De 34-jarige verdachte heeft geen rimpelloos leven achter de rug. Geadopteerd uit Colombia wordt hij slachtoffer van mishandelingen en van pesterijen op het werk. Hij is zwakbegaafd en gebruikt drugs. "Een eenzame, wantrouwende man", zo schetst zijn advocaat Edwin van Twist het.
De problemen stapelen zich op als hij zijn baan kwijtraakt en geen recht op een uitkering heeft. "Ik had eten voor een week in de koelkast en dacht: wat daarna?" Jhon B. slaapt overdag en in de nachtelijke uren maakt hij lange wandelingen. Het gekartelde legermes dat hij bij zich draagt ("gewoon, voor mijn eigen veiligheid") verdwijnt plots in een autoband en dan is het hek van de dam.

'Ik kon mij zo afreageren'

"Ik was boos, in de war en wist niet hoe ik aan geld moest komen. Op deze manier kon ik mij afreageren." Als hij tijdens een wandeling langs het politiebureau aan de Slotlaan in Capelle aan den IJssel komt, neemt hij ook daar enkele voertuigen te grazen. "Ik dacht alleen maar 'overheid, overheid' toen ik het deed."
De rechter merkt op dat het niet zo slim was om zoveel schade te veroorzaken nu de man zulke financiële problemen heeft. "Daar dacht ik totaal niet aan toen ik het deed." Zo dacht hij ook niet na over de gevolgen voor de gedupeerden. "Nu wel. Het spijt me, het was niet tegen hen gericht. Ik wil de schade vergoeden, alleen heb ik nu nog geen geld."
In totaal hebben 317 mensen die aangifte gedaan. Ongeveer de helft daarvan heeft een schadeclaim ingediend en opgeteld komt dat neer op een bedrag van 40.000 euro. Naast Capelle aan den IJssel zijn er banden lekgeprikt in Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Bergambacht en Ammerstol.
De bandenprikker, te zien op camerabeelden
De bandenprikker, te zien op camerabeelden © Bureau Rijnmond
Na afloop van de rechtszaak zeggen gedupeerden uit Capelle aan den IJssel dat ze geen boosheid voelen naar de verdachte toe. "Het is een opeenstapeling van ellende. Ik vind het zo triest, ik krijg er haast tranen van in mijn ogen. Dan denk ik: wat een triest leven heeft zo'n man en wat hebben wij het dan fijn en wat is nou een band?"
Een andere buurtbewoner spreekt wel haar zorgen uit. "Nu zijn het alleen banden geweest, maar uit het hele verhaal bleek ook dat er wel een risico is geweest voor het leven van een agent." Een ander vult aan: "Hij moet in wezen tegen zichzelf in bescherming worden genomen en ook de maatschappij."

Psychose

Het Openbaar Ministerie vraagt twintig maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Na detentie zou de verdachte naar een psychiatrische kliniek moeten. Deskundigen sluiten niet uit dat de man een psychose heeft gehad en dat die het gevolg is geweest van het abrupt stoppen met drugs en alcohol.
Advocaat Van Twist: "Dit is niet een man die je op een bankje in het park wil zien, daar is hij te kwetsbaar voor. We moeten voorkomen dat hij tussen wal en schip raakt en dus zo snel mogelijk opgenomen wordt." De rechter in Rotterdam doet op 15 juni uitspraak. Toevallig is dat ook de dag dat er een plek vrijkomt voor de man in de forensische kliniek De Mare in het Brabantse Halsteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl