SPARTA

Sparta zet dankzij zege bij FC Utrecht grote stap richting play-offeindstrijd

Vito van Crooij viert zijn openingsgoal voor Sparta tegen FC Utrecht, met naast hem Bart Vriends
Vito van Crooij viert zijn openingsgoal voor Sparta tegen FC Utrecht, met naast hem Bart Vriends © VK Sportphoto/Mischa Keemink
Sparta heeft donderdagavond goede zaken gedaan in de strijd om de finale van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Maurice Steijn zegevierde dankzij doelpunten van Vito van Crooij en Tobias Lauritsen met 1-2 bij FC Utrecht, waardoor Sparta met een gunstige uitgangspositie de return van zondag op het Kasteel ingaat.
Een goed resultaat in de Galgenwaard, dat moest voor Sparta de eerste stap zijn naar de ultieme bekroning op een superseizoen: Europees voetbal halen. Dat lukte de Kasteelclub 29 jaar geleden voor het laatst, toen de club in het seizoen 1994 in de Intertoto Cup speelde. Daarna begon een jarenlange droogte, waarvan alle Sparta-supporters - van wie velen de Europese duels niet eens hebben meegemaakt - vurig hopen dat deze dit jaar wordt beëindigd.
De weg daarheen is zwaar, maar leven doet het bij Sparta. Maar liefst 19 bussen met in totaal 1200 Sparta-supporters reisden naar Utrecht af, om de ploeg aan te moedigen. Bijna zagen die Spartanen hun club een droomstart beleven. Al in de tweede minuut brak de (zoals verwacht) in de basis teruggekeerde Koki Saito uit na een trap van doelman Nick Olij. De Japanner snelde langs FC Utrecht-doelman Vasilios Barkas en lobde de bal uit een moeilijke hoek op de lat.
Bekijk hier het interview met Sparta-verdediger Bart Vriends. Tekst gaat verder onder de video.
Bart Vriends na FC Utrecht - Sparta: 'We hebben aan onszelf bewezen dat Sparta terecht hier in de play-offs staat'

Levendige openingsfase

Geen vroege Spartaanse voorsprong dus en de ploeg van Maurice Steijn kwam in de minuten erna goed weg. Thuisploeg FC Utrecht kreeg twee behoorlijke mogelijkheden, via Bart Ramselaar en Jens Toornstra. Zij testten beiden Olij van afstand, maar twee keer had de Sparta-goalie een fraaie zweefduik in huis om de bal uit het doel te houden. Sparta had het in de openingsfase tegen de angstgegner, waarvan het in 2008 voor het laatst won, zo niet bepaald makkelijk.
Bekijk hier het interview met Maurice Steijn. Tekst gaat verder onder de video.
Steijn is blij met zege Sparta, maar weet dat de buit nog niet binnen is: 'We moeten zondag vol aan de bak'
Maar nadat de ploeg van Steijn het eerste kwart goed door was gekomen, sloeg het toe. Vito van Crooij schoot na ruim een kwartier spelen nog net naast, maar een strafschop benutten was voor hem een koud kunstje. Die elfmetertrap kreeg de ploeg van Steijn nadat spits Tobias Lauritsen was neergelegd in het strafschopgebied en de VAR scheidsrechter Sander van der Eijk aanraadde een strafschop te geven. Van Crooij maakte zijn dertiende doelpunt van het seizoen: 0-1.
Zo klonk de 0-1 van Vito van Crooij op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 0-1 van Vito van Crooij voor Sparta tegen FC Utrecht op Radio Rijnmond.
Dankzij doelman Olij bleef die tussenstand op het bord. Sander van de Streek dacht FC Utrecht koppend op gelijke hoogte te brengen, maar dankzij een sublieme redding van de dit seizoen uitblinkende Olij bleef Sparta op voorsprong. Het bleek een cruciale save, want in plaats van 1-1 werd het niet lang erna 0-2. Lauritsen kreeg de bal net buiten het strafschopgebied voor zijn voeten en haalde verwoestend (en doeltreffend uit), tot vreugde van het overvolle uitvak.
Zo klonk de 0-2 van Tobias Lauritsen op Radio Rijnmond. Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 0-2 van Tobias Lauritsen voor Sparta tegen FC Utrecht op Radio Rijnmond
Sparta ging zo met een droomvoorsprong de rust in, al wist men bij de Kasteelclub ook dat er na de pauze een Utrechtse stormloop op gang zou komen. Maar hoewel de thuisploeg vlak na rust wel aanzette, bleef een Utrechtse kansenregen tegen het volwassen en degelijk spelende Sparta lange tijd uit. Sterker nog: Sparta zocht zelf in de omschakeling zelfs naar een derde treffer en de definitieve nekslag, al viel die niet.
En via eredivisie-topscorer Anastasios Douvikas (intikker bij de tweede paal) kwam FC Utrecht uit het relatieve niets tóch terug in de wedstrijd. Plots was het daardoor billenknijpen voor Sparta, dat in de slotfase nog een aantal keer goed wegkwam. In de 95ste dacht FC Utrecht nog te scoren via Victor Jensen, maar invaller Adil Auassar had een cruciaal blok in huis, waardoor de bal voorlangs ging.
Bekijk hier het interview met Sparta-speler Vito van Crooij. Tekst gaat verder onder de video.
Vito van Crooij na overwinning op FC Utrecht: 'We zijn genadeloos in het toeslaan op de juiste momenten'
Maar Sparta behield de voorsprong en verschafte zichzelf zo een goede uitgangspositie voor de return op het Kasteel (zondag 18.00 uur). In eigen huis moet dan het finaleticket voor de play-offs worden bemachtigd, om daarna in een gevecht met sc Heerenveen of FC Twente uit te maken wie Europa in gaat.

FC Utrecht - Sparta 1-2 (0-2)

29' Vito van Crooij (strafschop) 0-1
39' Tobias Lauritsen 0-2
70' Anastasios Douvikas 1-2
Opstelling Sparta: Olij; Sambo (46' Abels), Vriends, Eerdhuijzen, Pinto (62' Meijers); De Guzmán (30' Namli), Verschueren, Kitolano; Van Crooij, Lauritsen, Saito (85' Auassar).