VLIEGENOVERLAST HEIJPLAAT

Vliegjes blijven Heijplaat teisteren in de zomer: 'Alsof we een deken van vliegen over ons heen kregen'

Rinus is de vliegenplaag zat, hij noemt de vliegenmepper zijn 'beste vriend'
Rinus is de vliegenplaag zat, hij noemt de vliegenmepper zijn 'beste vriend' © Rijnmond
De meeste mensen hebben twee zekerheden in het leven, maar bewoners van Heijplaat hebben er drie: belasting betalen, doodgaan en elke zomer geteisterd worden door een vliegenplaag. Sinds een paar weken hebben de kleine insecten de wijk in de haven weer in hun greep. "Ik kan geen vlieg meer zien."
Rinus Groen zit aan de eettafel. In zijn rechterhand heeft hij een vliegenmepper. "Dit is mijn grote vriend, hiermee kan ik nog een beetje normaal eten." Tegelijkertijd zwaait hij de mepper wild om zich heen om te illustreren hoe het eruit ziet als hij aan het avondmaal zit. "Vliegen zijn smerige beesten omdat ze overal op zitten. Het is niet prettig als ze ook op je eten zitten."
Rinus (65) woont sinds zijn 18e op Heijplaat. Hij heeft het bijgehouden: de afgelopen zeven jaar had hij last van vliegen. De beschuldigende vinger wees hij altijd richting een afvalverwerkingsbedrijf bij hem om de hoek. In 2022 heeft de rechtbank in Den Haag in haar uitspraak aangegeven dat afvalverwerkingsbedrijf N+P (red. de meest recente eigenaar) de voornaamste bron van de vliegenoverlast op Heijplaat is.
Op de plaatselijke kinderboerderij De Heij zit beheerder Sjaan de Roode ook met de handen in het haar. Ze zijn buren van het afvalverwerkingsbedrijf. "Het is veel erger dan vorig jaar. De dieren hebben er last van. Het lijkt of we een deken van vliegen om ons heen hebben gekregen."
Vliegjes op een boerderij lijkt een doodnormale zaak, zou je denken. "Zo veel vliegen zijn we niet gewend. De dieren worden er zenuwachtig van." Om die reden heeft paard Jopie een vliegenkap op wat voornamelijk zijn ogen beschermt. "Als Jopie de kap niet heeft dan krijgt hij ontstoken ogen", vertelt Sjaan.
Bij milieudienst DCMR zijn er in het pinksterweekend 36 klachten over vliegen binnengekomen van bewoners uit Heijplaat. De piek lag op zondag met 24 meldingen. In een schriftelijke reactie zegt DCMR dat ze dit weekend vliegenoverlast bij de mensen thuis constateerden en een hoge concentratie vliegen bij het bedrijf. DCMR toezicht beraadt zich op stappen.
Het blijft een terugkerend probleem, welke sancties kan het bedrijf krijgen? DCMR zegt dit erover: "We kunnen handhaven op de voorschriften uit de vergunning zoals het verplicht afdekken van de duwbakken buiten."
Inmiddels is dit het zevende seizoen van de vliegenplaag op Heijplaat

Vliegennorm?

Wat niet in de vergunning staat is een vliegennorm, want deze bestaat nog niet. "Daarom kunnen we (nog) niet handhaven op aantallen vliegen bij mensen thuis. De provincie Zuid-Holland en DCMR zijn in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te komen tot een vliegennorm."
Afvalverwerking N+P wil niet inhoudelijk reageren op vragen. In een schriftelijk statement schrijven ze: "N+P wenst verder inhoudelijk niet te reageren op deze kwestie, mede omdat de rechter bij de Raad van State bepaalde vergunningvoorschriften hierover nog definitief moet beoordelen."
Terug naar Rinus. In zijn huis hangen ook een aantal vliegenvangers. Al een aantal vliegen hebben hun einde gevonden op de plakkerige tape. "De vliegen komen gewoon binnen. Ik zie ze zelfs op mijn slaapkamer en dat is smerig. Ik kan geen vlieg meer zien. Ik heb het prima naar mijn zin. Ik wil hier niet weg. Ik ken mensen die hier geboren zijn en vertrokken zijn door de vliegen. Maar ik wil niet wijken."
Hoe kunnen we dit probleem aanvliegen? Rinus en Sjaan hebben een rigoureuze oplossing. Het afvalverwerkingsbedrijf moet verhuizen naar de Maasvlakte. "Het is ook rigoureus als je met dit mooie weer niet buiten kan zitten, eten of barbecueën", zegt Sjaan als ze net een vlieg voor haar gezicht wegmept.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl