RIJNHAVEN
Rotterdammers kijken smachtend uit naar nieuw stadsstrand, maar mogen er nog niet op

Land in zicht! Na maanden van hard werken duikt in de hoek van de Rijnhaven een stuk strand op. Erg aantrekkelijk met het warme weer in aantocht. Maar genieten van de warme zonnestralen op het strand kan helaas niet. Het is nog drijfzand en moet ruim een jaar inklinken. “Het is echt nog niet veilig genoeg”, benadrukt projectleider Renee Groeneveld.
Het stadsstrand is onderdeel van de herontwikkeling van de Rijnhaven. In, op en langs de haven komt een heel nieuw stadscentrum, met ruim 3.000 huur- en koopwoningen en een stadspark met een strand. Het project kost de gemeente Rotterdam ruim 57,4 miljoen euro en is daarmee het duurste stadsproject ooit.
Rotterdammers kijken smachtend naar het nieuwe stadsstrand in de Rijnhaven
Voor het eerst land in Rijnhaven
Om de drie woontorens, variërend van 120 meter tot 250 meter hoog, en het stadspark te realiseren, moet een derde van de Rijnhaven gedempt worden. In maart vorig jaar is die demping gestart. “We zijn al ruim een jaar aan het dempen en voor het eerst zien we nu land ontstaan. Dat is echt een mooi moment”, vertelt Groeneveld. Uiteindelijk moet er ruim een miljoen kuub zand komen te liggen. "Onze aannemer komt hier elke dag met een hopper, een groot vaartuig die zand uit zee haalt, om twee keer per dag drieënhalf duizend kuub te brengen. En dat gaat nog wel even door, ook in 2024."

Maar ook al is er inmiddels land te zien, het project is nog lang niet klaar. De gemeente waarschuwt nieuwsgierigen dan ook om absoluut niet het strand op te gaan. “De bouwhekken die eromheen staan, staan er niet voor niets. Het is gevaarlijk, want het is een bouwterrein en er wordt gewoon dagelijks gewerkt. Daarnaast fluctueert het water hier elke dag van 1.30 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) tot een halve meter onder het NAP”, legt Groeneveld uit. "Daardoor verdwijnt het zand nog steeds elke dag." Wie dan toch op het zand zit, drijft weg. “Dus wacht gewoon nog even.”

Tijdelijk inrichting stadspark
Dat 'even' is alleen niet binnenkort. Het duurt nog ruim een jaar voordat het zand begaanbaar is. Wanneer de gemeente het strand precies opent, is onduidelijk. “De eerste bouw van de woningen gaat in 2026 beginnen en pas daarna gaan we aan de slag met het stadspark.”
Het grote verlangen naar het strand is Groeneveld echter ook niet ontgaan. “We zijn daarom aan het nadenken over hoe we het park tijdelijk op een veilige manier kunnen inrichten. Maar daar zijn nog geen concrete plannen voor.”