LOKAAL

Adrie en Annemarie runnen pakketpunt vanuit hun rijtjeshuis: 'We doen het voor de buurt'

Adrie en Annemarie voor hun huis in Vreewijk
Adrie en Annemarie voor hun huis in Vreewijk © OPEN Rotterdam
Een pakketpunt verwacht je vooral in een winkel, maar 'Service point Vreewijk' opereert vanuit een rijtjeshuis aan de Sparrendaal in Rotterdam-Vreewijk. Bij Adrie en Annemarie kunnen buurtbewoners hun pakketjes van Homer, UPS en DHL ophalen of afgeven. Dat levert rond de 14 cent per pakketje op. "We doen het niet om het geld, maar willen hiermee de buurt samenbrengen", zegt Annemarie tegen OPEN Rotterdam.
"Homer, UPS of DHL?!", zo worden klanten door Adrie begroet. Dan volgt een uitwisseling van QR-codes, adressen en natuurlijk het pakketje. In de woonkamer van het stel staat een enorme stellingkast waar alle dozen en zakken die besteld zijn of verstuurd moeten worden, worden bewaard. Buurtbewoners kunnen elke dag tussen 12:00 uur en 18:00 en tussen 19:00 uur en 22:00 uur - "daartussen eten we altijd" - hun pakketten komen halen of inleveren.
Uitbreiding naar een groter pand zou geen overbodige luxe zijn. "We hebben ons huis er nu speciaal voor ingericht. Maar als we uitwijken naar een ander pandje, bijvoorbeeld een woonhuis met een winkelpand ernaast, dan heb ik mijn woonkamer weer terug", lacht Adrie.

Mantelzorg

Adrie is naast partner ook mantelzorger van Annemarie, die chronisch ziek is. "Doordat ik niet meer kan werken en Adrie mijn mantelzorger is, zijn we eigenlijk met dit servicepunt begonnen", legt Annemarie uit aan OPEN Rotterdam. "We wilden toch wat te doen hebben. Het levert niet veel op, 10 tot 15 cent per pakketje, maar we willen zo ook vooral de buurt bij elkaar brengen." Dat doet het stel op nog meer manieren, zoals het optuigen van een grote kerstboom in december. Dan wordt de hele buurt uitgenodigd voor warme chocolademelk met slagroom.
Buurtbewoner Jurgen is in ieder geval erg blij met dit servicepunt in de buurt. "Ik kom om de dag wel langs om pakketjes af te geven", zegt de handelaar in schoenen. "Ik vind het wel jammer dat ze er niet zoveel aan verdienen. Ik zou ze eigenlijk een beetje commissie moeten geven."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.