LOKAAL

Een wedstrijdje slowbiken: wie als laatste aankomt is… de winnaar?

Slowbiking
Slowbiking © Cycle Fun Productions
Je bent ze vast wel eens tegengekomen, fietsers die in een slakkentempo vooruit kruipen. Bijzonder irritant als je haast hebt, maar tijdens de zevende editie van het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking wordt het gezien als een talent. In Dordrecht staat zaterdag een voorronde op het programma tijdens het Fietsfestival van de Fietsersbond.
Slowbiken blijkt moeilijker te zijn dan je aanvankelijk zou denken, meldt de organisatie van het evenement, Cycle Fun Productions. Deelnemers moeten zo lang mogelijk doen over een parcours van elf meter. Dat moet wel gebeuren zonder de lijnen aan te raken en de voeten aan de grond te zetten. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over elf meter, maar het wereldrecord staat op twee uur.
Dordtenaren hoeven geen doorgewinterde slome fietsers te zijn om deel te nemen aan de wedstrijd, die zaterdag tussen 11:00 uur en 16:00 in Het Hof wordt verreden. Iedereen kan zich ter plekke aanmelden voor het NK Slowbiking. Geduld is wel een handige eigenschap om over te beschikken bij het slowbiken, ook voor de kijkers van de fietswedstrijd. De organisatie beschrijft het evenement als een vorm van 'onthaasten'.

Winnaars

Dordtenaren die de wedstrijd hebben gewonnen, zijn dan nog niet klaar. Zij zullen in juni strijden tegen winnaars van de andere woonplaatsen: Heerlen, Heinkenszand, Westkapelle, Haarlem, Rotterdam, Amersfoort en Amstelveen. Er volgt dus nog een finale waarbij de winnaars een mooie prijs kunnen winnen.
’’We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. De deelnemers aan het kampioenschap worden dit jaar voor het eerst verdeeld in drie categorieën: Kids ( onder de 12 jaar), Volwassenen (13-55) en Doortrappers (55+)”, zegt Pauliens Willem, oprichter van Cycle Fun Productions. Zij voegt eraan toe: “Per voorronde gaan de drie beste, dus langzaamste, slowbikers per categorie door naar de finale. We hopen dit jaar meer dames en doortrappers te zien.’’
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.