LOKAAL

VVD’ers willen behoud hertenkampen via landelijke fractie afdwingen

De herten in Park Merwestein in Dordrecht
De herten in Park Merwestein in Dordrecht © RTV Dordrecht
Lokale VVD’ers willen via de landelijke fractie voor het behoud van hertenkampen zorgen. Op het VVD-congres zaterdag dienen lokale bestuurders, zo ook het Dordtse raadslid Alexander Kuhlmann, een motie in om een stokje te steken voor het verbod op hertenkampen, meldt RTV Dordrecht.
“Heel veel mensen genieten van de hertenkampen, ik zie dat hier in Dordrecht”, lichtte Kuhlmann donderdagavond de motie toe bij Radio 1. “Voor heel veel mensen is het een reden om een gezonde wandeling door het park te houden.”

180 VVD'ers

Wat de in totaal 180 VVD’ers graag willen bereiken met de motie, is dat “er nog eens heel goed gekeken wordt” of de hertenkampen toch kunnen blijven. Ook veel Dordtenaren hebben de motie ondertekend, onder wie alle Dordtse VVD-raadsleden en VVD-wethouder Marc Merx.
Kuhlmann is zich bewust van de Positieflijst, waarin staat dat herten niet meer als hobby- of huisdier gehouden mogen worden, maar beroept zich ook op deskundigen die zeggen dat herten goed in een hertenkamp kunnen vertoeven.
Een van hen is dierenarts Peter Klaver, die ook bij Radio 1 reageerde. “Herten zijn al vele generaties gedomesticeerd binnen hertenkampen. Als zij goed verzorgd worden, een groot verblijf hebben en eventueel een goede dierenarts, kun je herten goed houden. Ook is de educatieve waarde heel groot.” De deskundigen die de Positieflijst hebben opgesteld, krijgen volgens hem “geen voldoende”.

Brief en alpaca's

In de Dordtse politiek wordt er al maanden gesproken over de toekomst van het hertenkamp, dat in Dordrecht in Park Merwestein te vinden is. Een meerderheid van de gemeenteraad eist dat het college van B&W een brief naar minister Piet Adema stuurt voor het behoud van een hertenkamp. Als de herten toch moeten verdwijnen, willen de meeste lokale partijen dat er alpaca’s voor in de plaats komen.
Ook in de Rotterdamse gemeenteraad zijn vragen gesteld over het behoud van hertenkampen. Volgens de VVD en Leefbaar Rotterdam genieten veel Rotterdammers van de hertenkampen. De vraag is welke actie de gemeente gaat ondernemen om ze te behouden voor de stad.
Dit verhaal verscheen eerder bij onze mediapartner RTV Dordrecht, die twee weken geleden nog onderstaande reportage maakte: