VERGETEN VERHALEN

Hoe komt Fransie uit Spangen op de elftalfoto bij de afscheidswedstrijd van Willem van Hanegem?

'Fransie'op de elftalfoto en Van Hanegem nadat hij voor het laatst als speler het veld heeft verlaten
'Fransie'op de elftalfoto en Van Hanegem nadat hij voor het laatst als speler het veld heeft verlaten © still uit video | Nationaal Archief/Rob Bogaerts
Ruim 60.000 man zit er op de tribunes van de Kuip op de snikhete avond van 4 juni 1983. De Kromme neemt vandaag 40 jaar geleden afscheid als speler in het betaald voetbal. Een jonge supporter is op het veld. Hij poseert zelfs ongegeneerd op de elftalfoto van het Oranje van 1974.
Het ventje in Adidas-trainingsjack staat naast Willem van Hanegem. Het is Frans, beter bekend als Fransie, uit Spangen. Maar veel meer weten we niet van hem. Rijnmondhoofdredacteur Ruud van Os kan het zich nog herinneren: opeens zagen de jongens uit de buurt Fransie op tv. Van Os groeide op in Spangen en daar viel Fransie een beetje uit de toon: "Hij was voor Feyenoord terwijl iedereen in de buurt voor Sparta was", zegt Van Os.
Ook hij weet niet veel meer over de jonge supporter die zich veertig jaar geleden zo opvallend posteert op het veld van de Kuip. "Ik denk dat hij toen een jaar of 13/14 was. Hij zat volgens mij op de Finlandia-school in Oud-Mathenesse. In de buurt werd er wel gesproken over die actie bij de afscheidswedstrijd van Van Hanegem, maar hoe hij het geflikt heeft, dat weet ik ook niet."

Wat is het verhaal van Frans?

Het maakt nieuwsgierig! Wie is deze jongen en hoe heeft hij het voor elkaar gekregen om erbij te gaan staan toen de elftalfoto is gemaakt? Rijnmond komt graag in contact met hem of mensen die meer weten over deze toen jonge supporter met lef. Mail naar geschiedenis@rijnmond.nl als je ons kan helpen.
Het elftal waarmee 'Fransie' poseert is het Nederlands elftal van 1974. Dat team neemt het in de afscheidswedstrijd van Van Hanegem op tegen het Feyenoord van 1983. De Kromme speelt een helft mee met Oranje en een helft met Feyenoord. Op de foto staan naast 'Fransie' onder anderen Wim Jansen, Arie Haan, Wim Rijsbergen, Johan Cruijff, Piet Schrijvers, Johnny Rep en Rob Rensenbrink.
Het Oranje  van 1974 tijdens afscheidswedstrijd Willem van Hanegem in 1983 met rechts 'Fransie'
Het Oranje van 1974 tijdens afscheidswedstrijd Willem van Hanegem in 1983 met rechts 'Fransie' © still uit videobeelden
De in het Zeeuwse Breskens geboren Willem van Hanegem heeft ruim twintig jaar in het betaald voetbal gespeeld als hij in 1983 als speler van Feyenoord afscheid neemt van zijn actieve carrière. Met Feyenoord wordt de middenvelder drie keer kampioen, wint de KNVB Beker en is hij betrokken bij grote internationale successen: de Europacup 1, de Wereldbeker en de UEFA Cup. In 1974 staat hij als speler van het Nederlands elftal in de WK finale.
De afscheidswedstrijd van Feyenoords nummer 10 eindigt in 2-2. Voor Oranje 1974 scoren Cruijff en Van Hanegem. De Feyenoordgoals worden gemaakt door Houtman en Nielsen. In de 70e minuut van de wedstrijd legt de scheidsrechter het spel stil en geeft Willem van Hanegem symbolisch een rode kaart. Letterlijk geven, want Van Hanegem pakt de kaart aan en neemt hem mee. De populaire voetballer gaat op de schouders, net als zijn toenmalige vrouw Truus.
Willem van Hanegem en zijn toenmalige vrouw Truus worden op de schouders gehesen
Willem van Hanegem en zijn toenmalige vrouw Truus worden op de schouders gehesen © Nationaal Archief/Rob Bogaerts
Ras-Amsterdammer André Hazes heeft een Feyenoordshirt aangetrokken en een tekst geschreven voor Van Hanegem op de melodie van zijn hit 'Voor mij geen slingers aan de wand'. In een uitverkochte Kuip zingt hij het lied terwijl Willem van Hanegem een arm om zijn schouder heeft.
André Hazes zingt een speciaal voor Willem van Hanegem geschreven lied
André Hazes zingt een speciaal voor Willem van Hanegem geschreven lied © Nationaal Archief/Rob Bogaerts
De recette van de uitverkochte Kuip schenkt Willem van Hanegem deels aan liefdadigheidsinstellingen. De afscheidswedstrijd wordt op 4 juni 1983 integraal uitgezonden door de TROS, niet live, de uitzending begint om 23:45 uur. Diezelfde omroep maakt ter gelegenheid van het afscheid van Willem van Hanegem een portret van de toen 39-jarige voetballer.