DE VERDIEPING

Luister terug: Tineke Speksnijder over haar tijd bij 'De Schouw'

Tineke Speksnijder
Tineke Speksnijder © Rijnmond
Een vrijplaats voor journalisten en kunstenaars. Iedereen die welkom is, van jong tot oud. Een begrip in Rotterdam. Een constante in een snel veranderende Witte de Withstraat. Het roemruchte café De Schouw kent vele omschrijvingen. Roemrucht of niet, De Schouw gaat dicht. Tijd voor een lang gesprek met het gezicht van De Schouw: Tineke Speksnijder.
De eigenaresse en barvrouw zag jarenlang lief en leed aan de toog voorbij trekken. Als er íemand is die een enorme verzameling anekdotes heeft vergaard, is zij het wel.

Verandering

In een snel veranderende Witte de Withstraat in Rotterdam was er één constante: De Schouw. Ook wel het ‘journalistencafé’ genoemd, al waren er veel méér paradijsvogels met andere bonte kleuren te vinden.
In deze sterk veranderende stad, in deze sterk veranderende wereld, is het fijn om zo’n constante te hebben. Een plek, waarop je kunt terugvallen. Maar ook deze vrijplaats van foute humor, anekdotes uit een grijs verleden en de nieuwe lichting kunstenaars, gaat verdwijnen. De Schouw is binnenkort niet meer. En daarmee óók niet meer het vertrouwde gezicht achter deze legendarische kroeg.

Reizen

Hoorde Tineke de afgelopen jaren vooral verhalen van anderen aan (die bijvoorbeeld op reis waren geweest), nu gaat ze zelf. Haar eigen verhalen opsnuiven. Op het strand van Australië of Zuid-Amerika. Eerst naar Azië. En wie weet blijft ze op één van die plekken wel plakken in de kroeg. ("Nee!" roept ze resoluut in de microfoon).
Beluister hier het gesprek met Tineke Speksnijder.
Je kunt 'De Verdieping' ook als podcast beluisteren. Klik op een van onderstaande links en abonneer je op 'De Verdieping met Ruud de Boer'. Daar vind je nog veel meer mooie gesprekken met bijzondere regiogenoten!