IN MEMORIAM

Arjo (65), de saxofonist van de CS-tunnel, vond het leven grandioos

Arjo met zijn saxofoon
Arjo met zijn saxofoon © Het Regiehuis
Bij veel Rotterdammers stond hij bekend als de saxofonist van de CS-tunnel, de fietstunnel van Rotterdam Centraal. Afgelopen zondag overleed hij. Saxofonist en onze oud-cameraman Arjo van Klaveren. Hij werd 65 jaar.
In het midden van de tunnel, onder de lichtkoepels. Daar is de akoestiek het best. En het publiek het mooist. Dat vond Arjo. Toen hij vanwege rugproblemen niet meer als cameraman kon werken, ging hij met vervroegd pensioen. Hij vond het jammer, hij hield van zijn werk, zijn collega’s bij Rijnmond. Tot hij de straat op ging om muziek te maken.
“En toen wist hij: dit is wat me echt gelukkig maakt. Voor hem was 't het ultieme gevoel van vrijheid,” vertelt zijn tweelingbroer, Vincent van Klaveren, die met hem ook in dezelfde bands Cheat the Beat en Dads5 zat. “Optreden en repeteren met de band, dat vond hij heerlijk. Maar het publiek op straat, dat hem onverwachts tegenkwam en dan bleef staan om te luisteren, dat was volgens Arjo het allermooiste publiek.”
Kijk en luister naar saxofonist Arjo
Omdat de straatmuzikanten uit het centrum werden geweerd, zocht hij uit waar hij wel mocht spelen. “In de tunnel had je geen vergunning nodig. En als bonus, de akoestiek bleek er geweldig,” vertelt Vincent. “Hij ging op zoek naar andere plaatsen met mooie tunnels waar hij kon spelen. Hij vond het leuk om zijn vervoer bij elkaar te spelen."
Arjo speelde dan in de CS-tunnel tot hij genoeg had voor zijn treinkaartje en dan ging hij naar Nijmegen, Gouda, Antwerpen of Maastricht. "Daar nam hij dan van het geld wat hij had verdiend een overnachting, of een groot ontbijt.”
Arjo in volle concentratie aan het spelen
Arjo in volle concentratie aan het spelen © Privé
Arjo was in een gelukkige relatie met Carola en heeft met haar twee kinderen grootgebracht, Josefien en Guido. Hij was een straatmuzikant uit liefde voor de muziek en de mensen, niet uit noodzaak. Het zorgde toch soms voor wat verwarring. Vincent: “Een vrouw gooide hem een keer een brood toe. Zo van, hier, ik heb geen geld, maar hier heb je wat te eten. Hij moest er gewoon om lachen. Als je mij een brood wilt geven, geef je mij toch een brood, zei hij.”
Fietsers en wandelaars passeren Arjo in de CS-tunnel
Fietsers en wandelaars passeren Arjo in de CS-tunnel © Privé
Ze maakten heel hun leven samen muziek. Op de basisschool begonnen ze op de blokfluit en daarna koos Arjo voor de saxofoon, Vincent voor de trompet. Later kwamen daar nog andere instrumenten bij. “Arjo schreef veel van onze muziek voor de band zelf. De melodie en de tekst. In zijn nummers zie je veel van hem terug, hoe hij zelf ook was.”
Watch the stars and the moon / Turn around not too soon / Give the world a little scream / And live your life as your dream
Life is grand, Arjo
Dat Arjo het leven grandioos vond, kan producer en Rijnmond-collega Joost de Jong wel beamen. Hij werkte samen met Arjo aan een aantal van zijn andere muziekprojecten. “Ik heb nooit een dankbaardere muzikant in mijn studio gehad. Met een haast kinderlijk enthousiasme gooide hij dat eruit. Je bent een tovenaar, zei hij dan. Dat voelde zo verwelkomend.”
Arjo trok met zijn saxofoon het hele land door
Arjo trok met zijn saxofoon het hele land door © Privé
Het enthousiasme was geen onzekerheid, niet gespeeld of overdreven. Joost: “Nee, juist niet. Dat is het enthousiasme van de beperkende soort. Hij werd niet getemperd door schaamte. Hij speelde ook heel verdienstelijk andere instrumenten, zoals de gitaar en klarinet en schreef zelf ook liedjes, meer vanuit het gevoel. Heus niet altijd zuiver op de noot. Maar hij deed het uit liefde. Het hoeft niet perfect. Het maakte het juist echter.”
Arjo droeg buiten vaak een fel jasje en een gekleurde bril. Een zwart montuur, met rode of gele glazen. Joost: “Ik vond dat heel goed bij hem passen. Hij zag het leven vaak door een gekleurde bril, zo vrolijk. Het inspireerde je om ook zo enthousiast naar het leven te kijken.”
Arjo werd in december gediagnosticeerd met kanker. Die variant waar je je ernstig zorgen over moet maken. Joost had niet zo goed door dat het zó slecht ging, omdat Arjo tot het einde zo levenslustig leek. “Hij appte twee weken terug na een paar dagen ziekenhuis, niets aan de hand jongens, ben weer thuis. Ik denk dat ik het eigenlijk ook niet wilde geloven.”
Arjo met het instrument dat hem zoveel moois gaf
Arjo met het instrument dat hem zoveel moois gaf © Privé
Net voor zijn overlijden, gooide hij nog een paar nummers online. “En ook daar zie je dat hij niet zo gehinderd werd door de wens tot perfectie. Maar achteraf misschien ook omdat er haast bij kwam kijken. Een liedje dat hij heeft opgenomen over Ina, onze overleden collega en goede vriendin, valt opeens stil. Een ander liedje is na afloop weer heel lang stil. Dat past ook wel, maakt het voor mij mooier. Het leven stopt soms abrupt, of laat ons stilvallen.”
I miss your voice / I miss your smile / Your empty place / Your empty chair / We’ll meet again / Somehow somewhere
Ina, Arjo
Joost: “En ja, ze meeten inderdaad weer. Ze hebben vast weer veel pret samen.”
Rijnmond-verslaggever Maikel Coomans vertelt hoe Arjo als cameraman iedereen vrolijk maakte en dat hij graag creatieve shots maakte, waar hij dan nog van moest leren 'het nut in te zien'.
Arjo speelt op zijn saxofoon
Arjo speelt op zijn saxofoon © Privé
Maikel lacht: “Ik herinner me nog dat we een keer een grote klus hadden, in Ahoy. Hij hoefde alleen het totaalshot (groot overzichtsshot van de ruimte, red) te doen, achter in de zaal. Arjo werd natuurlijk enthousiast en ging dan toch een beetje inzoomen, spelen met de lens. Maar op een gegeven moment werd hij zo gegrepen door de muziek, dat hij per ongeluk de camera even vergat en op het plafond richtte.”
Hij lacht. “He had one job! Maar ach, je vergaf hem dat meteen. Met zo’n enthousiasme voor het leven, voor zijn werk en muziek. Over Arjo zeiden we, je bent gewoon een hippie in het verkeerde tijdperk. Of een muzikant die op één of andere manier cameraman is geworden.”
Arjo speelt op zijn geliefde instrument
Arjo speelt op zijn geliefde instrument © Privé
Tot op het einde bleef Arjo spelen. Hij kon in de laatste week niet zoveel meer, zeker aan zijn rechterkant niet, maar nog wel zingen. Dus gingen ze repeteren, en zong hij, terwijl hij met zijn wel goede linkerhand op de tafel sloeg en met zijn linkervoet de beatbuddy bediende.
Arjo tijdens de Grote Ondernemersprijs
Arjo tijdens de Grote Ondernemersprijs © Privé
Een paar dagen later was het voorbij voor Arjo. Tweelingbroer Vincent: “Hij zei, het is niet anders. Ik heb een mooi leven gehad.”
Show me all your things you have to do / Can you tell me about your stars and your moon / Can you hear your favorite tune / I’d be so happy to sing it with you
Can you tell me, Arjo
De tweelingbroers Arjo en Vincent van Klaveren
De tweelingbroers Arjo en Vincent van Klaveren © Privé

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl