NIEUWS

Suri-Change wil weten wie er achter de vele explosies zit en looft 20.000 euro tipgeld uit

Het hoofdkantoor van geldwisselketen Suri-Change zit aan de West-Kruiskade in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van geldwisselketen Suri-Change zit aan de West-Kruiskade in Rotterdam. © MediaTV
Geldwisselkantoor Suri-Change, waar de laatste tijd de ene explosie na de andere plaatsvindt, looft een beloning van 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de opdrachtgever van de aanslagen. Het bedrijf ontkent alle betrokkenheid bij criminele activiteiten.
In een schriftelijke verklaring stelt Suri-Change dat 'de beschuldigingen daarover ongegrond' zijn en dat er geen verband bestaat tussen de explosies en 'veronderstellingen over onderwereldconflicten, drugshandel of witwassen'.
Op last van de burgemeesters van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag zijn alle negen filialen van Suri-Change deze week gesloten. Bij het filiaal in Amsterdam heeft woningcorporatie Rochdale ook een container met een beveiligingscamera geplaatst. Dat besluit kwam na een groot aantal explosies in de drie steden bij vestigingen van Suri-Change. In Rotterdam werd begin dit jaar ook filiaal beschoten. Alle filialen moeten daarom drie tot maanden op slot.
"Hoewel het begrijpelijk is dat de veiligheid van de omliggende ondernemers en inwoners prioriteit heeft, betreurt Suri-Change de duur van de sluiting", schrijft het bedrijf. "Suri-Change bestaat meer dan dertig jaar en heeft nooit enig misdrijf begaan."
Justitie denkt daar anders over en heeft eind maart vijf mannen opgepakt op verdenking van witwassen. Drie van hen komen uit dezelfde familie. Het gaat om een vader van 73 jaar en twee zoons van 45 en 49 jaar oud. Alle personen zijn inmiddels weer vrij, maar blijven verdachte.