LOKAAL

Wereldberoemde collectie oldtimers razend populair: 'Er is overal belangstelling'

Van der Pluijm tussen de twee duurste auto's, een Ferrari en een Lancia
Van der Pluijm tussen de twee duurste auto's, een Ferrari en een Lancia © Corrado Francke
Autoliefhebbers van over de hele wereld kwamen deze week naar Dordrecht en keken hun ogen uit bij de inmiddels wereldberoemde collectie oldtimers, die momenteel online geveild wordt. "Er wordt heel veel geboden, dus we verwachten dat alles wel zijn weg zal vinden."
Het zijn drukke weken voor Hans van der Pluijm, die de kijkdagen van de unieke 'barnfind' in goede banen moest leiden en ook verantwoordelijk is voor de online veiling. "De animo is enorm, mensen zijn heel blij dat ze dit hebben gezien", vertelt de veilingmeester tegen RTV Dordrecht.
[youtube:]

200 duizend euro

Voor iedere klassieke autoliefhebber is er wat wils: van een 'doodnormale' oude Fiat of Volvo tot een Lancia Aurelia uit 1955. Het hoogste bod van zaterdag: 200 duizend euro. Ook andere auto's - Mercedessen, Maserati's, Ferrari's en meer - gaan voor tienduizenden euro's onder de digitale veilinghamer.
"Maar er zijn ook hele mooie auto's die tien- of vijftienduizend euro kosten", voegt Van der Pluijm toe. "De algehele mening is vaak dat iets wat duur is, ook het mooiste is. Maar dat vind ik niet."
Oldtimers
Oldtimers © Corrado Francke

Rasechte autoliefhebbers

De ruim 230 bolides komen vooral bij rasechte autoliefhebbers terecht, weet Van der Pluijm. "Het is maar zelden dat iemand uit zo'n collectie iets voor de handel koopt. Uiteindelijk eindigt het vaak bij zeer enthousiaste particulieren, die zijn ook altijd bereid wat meer te betalen", benadrukt hij.
De veiling zit er bijna op en dus verlaten de bolides in de komende weken stuk voor stuk hun vertrouwde Dordtse loods. "Dit geeft ons heel veel voldoening", weet Van der Pluijm nu al. "We zien hoe het gaat aflopen, maar we hebben er veel vertrouwen in."
Als de digitale veiling afgelopen is, komen mensen hun auto ophalen. Dat wordt voor de organisatie nog een flinke klus, want omdat de auto's dicht op elkaar staan, kunnen ze niet heel makkelijk de loods uit. "We hebben het in delen gepland en gaan van tevoren aan de gang om zo veel mogelijk klaar te zetten. Dat is nooit ideaal, vooral hier, maar in grote lijnen hebben we dat wel georganiseerd", aldus Van der Pluijm.
Oldtimers
Oldtimers © Corrado Francke

Ad Palmen

De collectie is oorspronkelijk van Ad Palmen, een inmiddels 82-jarige Dordtenaar die veertig jaar lang auto's verzamelde. Autohandelaar Nico Aaldering uit Brummen nam de auto's onlangs over om ze te veilen. Palmen zelf zit al een tijdje een Rotterdams verzorgingstehuis. Het is maar de vraag of hij ooit beseft dat zijn verzameling de hele wereld is overgegaan.
Oldtimers
Oldtimers © Corrado Francke
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.