OPMERKELIJK

Henry schoot te hulp toen een auto met dreumes erin het water inreed: 'Ik dacht f*ck'

Het schip (r) dat te hulp schoot bij de water geraakte auto (l) in Maassluis
Het schip (r) dat te hulp schoot bij de water geraakte auto (l) in Maassluis © Nieuws op Beeld
Op een zonnige zondagmiddag is Henry Murty (60) aan het klussen op zijn schip in de haven van Maassluis. Plotsklaps wordt hij door een hoop herrie ruw uit zijn werkzaamheden gehaald. Wat hij dan ziet gebeuren, zag hij nooit eerder: "No, I've never seen anything like this", zegt de kapitein van de SMS Shoalbuster in het Engels tegen Rijnmond.
Met de verbazing nog in zijn stem beschrijft Henry hoe hij om zich heen kijkt en een auto het water in ziet rollen: "A car rolled off the wall." Niet veel later ziet hij meerdere mensen er achteraan het water in springen.
Er bestaat geen twijfel dat Henry en zijn medebemanningsleden ook hun steentje bij moeten dragen aan dit bizarre tafereel. Binnen no time start Henry de motoren van zijn 'vessel' en vaart richting de plek des onheils. Het is een paar meter varen. Ze naderen de plaats waar de auto in het water ligt en waar al vrij snel meerdere mensen weer boven water komen.
Met man en macht hijsen ze iedereen aan boord – "We lifted them up to the vessel", zo beschrijft Henry het – en dan blijkt dat onder de drenkelingen een dreumes van 1,5 jaar oud is. Het kind zat nog in de auto toen bleek dat de wagen niet op de handrem stond en zo het water in rolde.
Nog bijkomend van het hele avontuur zegt hij dat het kind zo jong is: "18 months!" Eenmaal aan boord, werd de bemanning van de SMS Shoalbuster hartelijk bedankt: "Thank you very much", kregen ze te horen. Daarna namen toegesnelde brandweerlieden het over: "The fire people took them away."
Terugblikkend en vertellend wat er door hem heen ging deze middag, heeft Henry maar één conclusie: "Ik dacht f*ck!".
De SMS Shoalbuster is een sleepboot van 26 meter lang. Het schip valt onder het bedrijf GSS Marine Services dat een kantoor in Maassluis heeft. Het hoofdkantoor bevindt zich in Schotland.
De gemeente Maassluis heeft een dag na het ongeluk meteen actie ondernomen om herhaling te voorkomen. Aan de waterkant, voor de parkeerplaats, zijn twee paaltjes geplaatst zodat auto's niet zomaar meer het water in kunnen rollen.