LHBTQI

Jos Brink Prijs voor inzet voor lhbtiq+'ers naar Roze Kameraden van Feyenoord

Paul van Dorst bij Rijnmond in augustus 2021
Paul van Dorst bij Rijnmond in augustus 2021 © Rijnmond
Paul van Dorst heeft de Jos Brink Innovatieprijs gewonnen. Van Dorst is oprichter en voorzitter van de Roze Kameraden, de lhbtiq+-supportersclub van Feyenoord. De Roze Kameraden werken volgens de jury van de prijs aan 'een cultuurverandering in de voetbalwereld, waardoor iedereen zichzelf kan zijn'.
De Jos Brink-prijzen zijn een initiatief van het ministerie van Onderwijs. Minister Robbert Dijkgraaf reikte de onderscheidingen uit in Amsterdam. De prijs is vernoemd naar de in 2007 overleden televisiepresentator en musicalster Jos Brink.
Volgens Dijkgraaf is het nog altijd geen vanzelfsprekendheid dat in Nederland iedereen zichzelf kan zijn. Hij erkende dat er "soms forse tegenwind" is. De minister zei dat hij de mensen en organisaties die zich inzetten voor meer acceptatie en emancipatie van lhbtiq+'ers koestert.
De Jos Brink Oeuvreprijs gaat dit jaar naar Stichting Roze 50+. Dat is een organisatie die opkomt voor de belangen en het welzijn van lhbtiq+-ouderen. Veel 'roze ouderen' durven zich niet altijd te uiten over hun identiteit.