nieuws

Kilometers onder zee erts winnen met nieuwe techniek IHC

2010IHC.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
2010IHC.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - IHC Merwede werkt aan een totaal nieuw product. Het gaat om een combinatie van vaartuigen en apparatuur, waarmee grondstoffen kunnen geworden gewonnen op de zeebodems.   
De IHC-divisie Dredging & Mining heeft al ervaring met baggeren op dieptes tot maximaal 250 meter, maar ontwikkelt nu machines die kilometers diep kunnen werken. Dat is nodig, omdat juist op dieptes van twee tot drie kilometer veel ertsen gewonnen kunnen worden, die op het land langzaam maar zeker opraken.
De eerste prototypes van diepzeedelvers verwacht directeur (CEO) Goof Hamers pas over drie tot vijf jaar: "Twee jaar geleden studeerden er twee van onze mensen op de mogelijkheden, Nu zijn er al 25 en hebben we er een nieuwe research-afdeling van gemaakt, IHC Deepsea Dredging & Mining. We werken samen met universiteiten en grote bedrijven, die we als klant hebben. Over tien jaar hopen we hier echt veel geld mee te verdienen".
Omdat de oceanen 70 procent van het aardoppervlak beslaan, is het aannemelijk dat op zeebodems meer te delven valt dan op land.
Immense waterdruk
Het bedrijf, met scheepswerven in onder meer Schiedam, Krimpen, Kinderdijk en Sliedrecht, ziet diepzeedelving als een uitdagende innovatie. "Er is immers niet bekend hoe stoffen en apparaten zich gedragen onder de immense waterdruk op grote dieptes", zegt Hamers, "we moeten echt alles uitvinden. Hoe je grondstoffen naar boven haalt, maar ook hoe je dat doet zonder het zeemilieu aan te tasten. En dan is er natuurlijk nog het probleem van het laden en lossen op open zee. Daar gaan we oplossingen voor vinden".
IHC Merwede boert ondanks de recessie goed, zo blijkt uit het recent verschenen jaarverslag. De producent van schepen en baggervaartuigen haalde vorig jaar zelfs een record-omzet. De werf in Hardinxveld-Giessendam is tijdelijk gesloten en ook die in Heusden gaat dicht, maar dat gaat zonder ontslagen en is bedoeld om de capaciteit van de overige werven maximaal te houden.
De orderportefeuille garandeert de circa 3000 werknemers nog zeker een jaar werk. "En we merken, dat de markt weer voorzichtig aantrekt", besluit Hamers.
Luister naar de reportage van verslaggever Thijs Blom:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl