LOKAAL

Het NK Slowbiken: zo traag mogelijk op de fiets over 11 meter

Slowbiken
Slowbiken © Corrado Francke
Bij wedstrijden is het vaak de bedoeling om iets zo snel mogelijk te doen, maar dat was in Dordrecht dit weekend wel anders. Bij de voorronde van het Nederlands Kampioenschap Slowbiken deed je juist goede zaken als je zo lang mogelijk deed over een parcours van elf meter. De sport staat niet bekend om veel actie, want het draait volledig om balans en concentratie. "Het is een stukje onthaasten en genieten."
De spelregels zijn simpel: zo langzaam mogelijk een parcours van elf meter afleggen op een fiets, zonder af te stappen of achteruit te fietsen. "Het wereldrecord staat op drie uur en twee seconden, dan sta je bijna helemaal stil. Het is dan ook moeilijk om naar te kijken, want dan val je een beetje in slaap", zegt organisator Hans lachend tegen RTV Dordrecht.
RTV Dordrecht-verslaggever Corrado Francke deed ook een poging. Hij startte goed en leek zelfs onderweg naar een dagrecord, maar strandde in het zicht van de haven doordat hij met zijn voet op de grond terecht kwam. Carlos deed het een stukje beter: met een tijd van 1 minuut en 14 seconden plaatste hij zich voor de finale van het NK. In de 55+-categorie scoorde Simon het beste met 43 seconden, terwijl Levi met een knappe tijd van 55 seconden de kinderklasse won.

Fietsfestival

Het slowbiken was onderdeel van het Fietsfestival, georganiseerd op Wereld Fietsdag. "Het doel is vooral plezier, we willen laten zien dat fietsen ook gezellig kan zijn", zegt William Nederpelt namens de Fietsersbond. "Ik zie iedereen enthousiast en vrolijk zijn, wat wil je nog meer?" Wethouder Rik van der Linden hoopt dat nog meer Dordtenaren voor de fiets kiezen door dit evenement. "Fietsen is veilig en gezond en het helpt enorm om de stad bereikbaar te houden."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.