KUNST

Veel mensen op de foto met beeld jonge vrouw op Nikes voor Centraal Station: 'Ik herken mijn dochter er in'

Veel mensen komen op het beeld 'Moments Contained' af
Veel mensen komen op het beeld 'Moments Contained' af © Rijnmond
Het nieuwe beeld van de jonge, zwarte vrouw bij Rotterdam Centraal is enorm populair. Het vier meter hoge beeld dat vrijdagmiddag werd onthuld, wordt door veel mensen bekeken en op de foto gezet. Mensen gaan ook graag zelf op de foto met de vrouw. Maar dan moeten ze wel even op hun beurt wachten.
Bij de ingang van het Centraal Station is het wel vaker druk. Toch is maandagmorgen de drukte anders. Om de zoveel tijd staan er mensen stil bij het nieuwe beeld. Sommigen lopen analyserend om het beeld heen, anderen wachten tot het rustig is op het plein voor de perfecte foto.
Wanneer een voorbijganger het beeld “heel fraai” noemt, knikken de meeste omstanders instemmend. De man gaat nog even in verwondering door en lijkt er verstand van te hebben: "Brons is normaal gesproken heel hard, maar dit beeld is heel zacht gegoten." "Een aanwinst voor de stad", vult een ander aan. Twee mannen die langs lopen houden niet stil, maar merken wel tegen elkaar op: "Ze is wel heel mooi."
Veel mensen willen op de foto met het nieuwe beeld voor Centraal Station
Veel mensen willen op de foto met het nieuwe beeld voor Centraal Station © Rijnmond

'Everywomen'

Veel mensen prijzen het nieuwe beeld op het Stationsplein van de Britse kunstenaar Thomas J. Price, genaamd Moments Contained. Het beeld werd in 2022 gemaakt door Price. Deze 42-jarige Londenaar met Caribische roots staat bekend om zijn immense bronzen beelden van zwarte mannen en vrouwen die hij zelf 'everymen' en 'everywomen' noemt: het zijn geen specifieke mensen, maar beeltenissen die zijn samengesteld uit de gezichten van meerdere personen.
Een aantal reacties van mensen die het beeld vastleggen
Price noemde zijn creatie voor Rotterdam in een eerder interview 'stoïcijns, weerbaar en kwetsbaar'. "Ze staat rechtop, haar handen nonchalant in de zakken. Dat die nonchalance schijn is, zie je aan de afdruk van haar knokkels in haar broekzakken. Ze probeert zich te beheersen, onderdrukt misschien frustratie. Moments Contained staat voor de belichaming van emoties en de herkenning daarvan, zelfs als de ander niet op jou lijkt."
Bij de onthulling op vrijdagmiddag was burgemeester Ahmed Aboutaleb zeer te spreken over Moments Contained. “Dit wordt komende jaren de meest gefotografeerde plek van Rotterdam. Je kunt niet om haar heen en dat is precies de bedoeling.”
De voorspelling van burgermeester Aboutaleb dat veel mensen op de foto willen met het beeld, lijkt uit te komen
De voorspelling van burgermeester Aboutaleb dat veel mensen op de foto willen met het beeld, lijkt uit te komen © Rijnmond

Een gevoel van trots

Marieke (63) uit Rotterdam maakte even een korte wandeling om het beeld te kunnen zien. “Toen ik aankwam voelde ik een soort trots vanwege het feit dat het een vrouw is. Daarnaast heeft ze ook nog eens zo’n prominente plek.”
Terwijl Marieke vertelt wat ze van het beeld vindt gaan twee jonge zwarte vrouwen op de foto met de vrouw. Ze nemen dezelfde houding aan als het beeld. “Dit emotioneert mij ook. Het geeft voor zoveel mensen een vorm van herkenning. Ik zag eerder al een klein meisje met hetzelfde knotje, ze gaf een vrolijke knuffel om het been van het beeld.”

Negatieve reacties

Wanneer aan twee Australische toeristen wordt verteld dat het beeld veel negatieve reacties op sociale media heeft opgeroepen, zijn ze verbaasd. “Het beeld past heel goed bij de stad. Dat mensen vinden dat ze geen werkende uitstraling heeft vind ik gek. Wat mij betreft is ze juist een vrouw uit de working class.”
Marieke snapt ook niks van de negatieve reacties. "Ik las mensen die vonden dat ze niet bij Rotterdam past, volgens mij moeten die mensen nog eens goed naar hun stad kijken. Ik herken zelf qua kleding en houding in ieder geval zo mijn eigen dochter erin.”

Mooi beeld, slechte naam

Een passerende vrouw uit Rotterdam maakt een foto van het beeld voor haar zus uit Lelystad. “Ik vind het een heel mooi beeld van een krachtige vrouw. Iedereen in de stad kan zijn zoals zij eruitziet, onafhankelijk van kleur of ras. Als mensen zich zo druk kunnen maken op dit beeld dan hebben ze een heel goed leven denk ik.”
De vrouw ziet echter wel een nadeel aan het beeld. “Ik begrijp de naam niet zo goed. Er moet maar snel een bijnaam voor haar komen, zoals Rotterdammers dat vaker doen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl