ROTTERDAM

In een week tijd haalt Nikki uit Rotterdam ruim 53 duizend euro op voor stamceltherapie

Nikki met zoon en partner Lesley De Nooijer
Nikki met zoon en partner Lesley De Nooijer © Prive
Voetbal was haar lust en haar leven. Het gaat alleen niet meer. En ze is pas 32. De Rotterdamse moeder Nikki Boer heeft MS, een ziekte die het zenuwstelsel aantast. Ze leeft nu vooral voor haar jonge kinderen Parker (3) en Hayden (4). Stamceltherapie is haar enige kans op een normaal leven. Haar crowdfundingsactie voor behandeling in België staat al op ruim 53 duizend euro. "Ik ben zo dankbaar. Het is niet te bevatten."
Bij MS is de aansturing van de spieren vanuit de hersenen of het ruggenmerg verstoord. De ziekte zorgt voor problemen met lopen, zenuwpijn en vermoeidheid. Het gaat steeds slechter met Nikki. Ze heeft ruim 16 uur slaap per dag nodig om te functioneren. De jonge moeder krijgt veel steun uit haar omgeving. Familie helpt in het huishouden. Zaken als stofzuigen en poetsen zijn lastig met deze ziekte. Een stamcelbehandeling zou de achteruitgang kunnen stoppen, maar garanties zijn er niet.
"Ik ben nog jong: 32 jaar oud en wil alles uit het leven halen. In Nederland krijg ik de kans niet voor zo'n behandeling." De beoordelend arts van het VUMC in Amsterdam schat de kans op slagen klein in. Een harde boodschap voor de jonge moeder die op Katendrecht woont. Ze geeft de moed niet op en reist af naar België. In Antwerpen willen ze haar wel helpen. Ze bieden haar de mogelijkheid om stamceltherapie te volgen.
"Dat is ongelofelijk mooi. Ik wil er voor gaan. Ik wil er ook in de toekomst zijn voor mijn kinderen." Het prijskaartje van de behandeling is hoog: 55 duizend euro. Maar met de hulp van de crowdfunding lukt het haar om het geld bij elkaar te krijgen. Nikki is de actie op 24 mei gestart en nu, nog geen twee weken later, is het streefbedrag vrijwel binnen.
Parker Lane en Hayden
Parker Lane en Hayden © Prive

Neervallen op het veld

Nikki volgde een leer- werktraject bij Pameijer in de psychische, sociaal-maatschappelijke zorg. In haar afstudeerjaar kreeg ze last van tintelende handen. Het was lastig om zaken vast te pakken. Na een scan kwam het slechte nieuws: Nikki heeft MS.
In de beginjaren staat ze nog op het voetbalveld. Voetballen is haar passie en ze is veel bij voetbalvereniging XerxesDZB in Rotterdam-Zevenkamp te vinden. Ook haar man leert ze kennen op de club. Bij haar laatste wedstrijd valt ze letterlijk neer op het veld. Voetballen gaat niet meer. Ze staat daarna nog een tijd langs de lijn als trainster van een team.
Nikki op het voetbalveld en met haar kinderen
Nikki op het voetbalveld en met haar kinderen © Prive

Er zijn voor de kinderen

Vele behandelingen tegen MS heeft Nikki gevolgd in de afgelopen jaren. Niets wil echt baten. "Je hebt echt pech, zeiden de artsen." Er zijn twee hoogtepunten in die zware periode. De geboorte van haar twee zoons. Haar kinderen zijn ook nu haar inspiratie en drijfveer om verder te knokken.
"Ik wil mijn jongens kunnen geven wat ik ook had, een moeder die er altijd kan zijn. Een moeder die ook kan spelen met haar kinderen. Zij zijn mijn wereld."
Nikki en haar gezin
Nikki en haar gezin © Prive

Behandeling

Over een week begint het behandel- en onderzoekstraject in België. In het ziekenhuis controleren ze haar longen, hart en zelfs haar tanden. Er mogen geen ontstekingen zijn. Daarna volgen chemobehandelingen en het verzamelen van stamcellen. Vier weken gaat Nikki in isolatie. "Niemand mag je dan knuffelen. Het zal mentaal zwaar worden."
De Rotterdamse is enorm dankbaar voor alle steun. Het streefbedrag van 55 duizend euro is bijna binnen. "Dit is echt onwerkelijk." Zij kan nu naar Antwerpen voor haar behandeling. Ze hoopt dat mensen met een vergevorderd stadium van MS in de toekomst gewoon in Nederland geholpen kunnen worden. "Dat mensen geen crowdfunding moeten houden voor stamceltherapie in het buitenland. Geef mensen hier dezelfde kans."
Nikki Boer op het voetbalveld
Nikki Boer op het voetbalveld © Prive