nieuws

Vijf jaar cel en tbs geëist voor uitbuiten van minderjarigen in prostitutie

Archieffoto (ANP). Het meisje op de foto komt in het verhaal niet voor.
Archieffoto (ANP). Het meisje op de foto komt in het verhaal niet voor.
Als het aan justitie ligt, gaat Rotterdammer Humphrey R. vijf jaar de cel in voor het aanzetten van minderjarige meisjes tot prostitutie. De verdachte zou ook naar een tbs-kliniek moeten.
R. (33) zelf ontkent de gedwongen prostitutie. "Die meiden lopen te liegen. Ze willen alles op mij afschuiven, terwijl ze zelf met prostitutie bezig waren."
Naast het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie wordt R. seksueel misbruik en het maken van kinderporno ten laste gelegd. Ook dat ontkent hij. De verdachte zou deels hebben samengewerkt met zijn 22-jarige vriendin, die zich na de zomer ook voor de rechter moet verantwoorden.
De meisjes die R. zou hebben misbruikt waren destijds 14 en 17 jaar oud. De jongste was zijn buurmeisje. Volgens justitie gaat het om "kwetsbare meisjes die eigenlijk nergens terecht konden. Ze gingen op zoek naar aandacht en die kregen ze bij verdachte. Die heeft dat misbruikt voor eigen gewin. Het was een vergaande, ontluisterende manier van uitbuiten."

Tas met dildo's


Het 17-jarige meisje was een vriendin van de 14-jarige. Volgens R. koos ook zij er ook zelf voor om zich te laten betalen voor seks. Volgens justitie gaf hij de meisjes drugs, regelde hij klanten en deelde hij als pooier in de betalingen. Humphrey R.: "Ik heb maar één keer het nummer van een klant doorgegeven."
Van de meisjes bestond een profiel op een sekssite. R. ontkent de foto's daarvoor te hebben gemaakt. "Wel is het gebeurd met mijn toestel. Want ik heb een toestel met veel megapixels." Later gaf hij toe dat hij wel een foto had genomen, waarop beide meisjes te zien zijn.

Seksfilm


Met het 14-jarige meisje zou hij bovendien te zien zijn geweest in een seksfilmpje. R. ontkent dat het filmpje bestaat, maar volgens justitie hebben meerdere mensen daarover verklaard.
R. had een vuurwapen in huis. Zijn vriendin wist niets van dat pistool af, zegt hij. Maar hoe kon het dan, wilde de rechter weten, dat het DNA van zijn vriendin op het wapen is gevonden? "Dat komt", zei R., "omdat ik het wapen in een tas met dildo's had gedaan."
Volgens advocate Kleczewski is er geen objectief bewijs. "Alles is gebaseerd op de verklaringen van de aangeefsters. Dat filmpje zou hard bewijs zijn, maar dat is nooit gevonden." Volgens justitie is er wel zogeheten steunbewijs: de chatgesprekken tussen verdachte en aangeefster en het dagboek van de 14-jarige.

Verkrachting


Humphrey R. zit al tien maanden in voorarrest. Hij werd eerder veroordeeld voor poging doodslag en voor verkrachting. Volgens een psychiater, die hem in het verleden onderzocht, heeft hij een antisociale stoornis.
In eerdere rapporten werd geadviseerd om hem tbs op te leggen, om nieuwe zedendelicten te voorkomen. De rechters gingen daar toen niet in mee.
De rechter in Dordrecht probeerde R. donderdag alsnog te bewegen om naar het Pieter Baan Centrum te gaan. Maar hij blijft weigeren, uit angst voor tbs. "Dan zit je daar voor iets dat je niet hebt."
Tijdens zijn slotwoord vatte de verdachte zijn ontkenning nog eens samen:'Ik word hier neergezet als mensenhandelaar, als pooier. Dat ben ik niet. Die meisjes zaten al in de prostitutie en zijn zelf naar mij toegekomen. Ik heb hen toen geholpen." De rechter doet op 17 mei uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl