ICOON

Met een opruimtocht eren deze mensen lachgasman Eric Alblas

Eric 'de lachgasman' Alblas aan het werk tijdens een van zijn rondes in 2019
Eric 'de lachgasman' Alblas aan het werk tijdens een van zijn rondes in 2019 © Rijnmond
Eric Alblas reed dagelijks tientallen kilometers met zijn scootmobiel om honderden tot duizenden lachgaspatronen en ander vuil van straat te halen. Met zijn overlijden vorige maand is er een einde gekomen aan die dagelijkse opruimtochten. Ivo Rodermans van Zwervie 010 organiseerde afgelopen weekend een 'memorial cleanup', ter nagedachtenis aan deze Rotterdamse 'lachgasman'.
"'Zoals een jehova mensen aanspreekt om zijn religie te verspreiden, wil ik ook dat mensen mijn voorbeeld volgen', zei hij mij een keer", zegt Rodermans tegen OPEN Rotterdam. "Hij was een belangrijke opruimer die er elke dag op uittrok om Rotterdam schoner te maken. Hij was een inspirator; hij vond het fijn om mensen te motiveren om met hem mee te doen."
En dat is hem gelukt. Met afvalgrijpers en vuilniszakken in de aanslag volgen de deelnemers aan de memorial cleanup - met allemaal toepasselijk een lachgaspatroon opgespeld - een van de routes die 'zwerfvuilkoning' of 'lachgasman' van Rotterdam dagelijks aflegde. Langs de Nieuwe Maas en op het Noordereiland vullen ze hun zakken met lege blikjes, plastic en ander vuil.
Eric veroverde de harten van veel Rotterdammers en behoorde jarenlang tot het straatbeeld van de stad. Vrijwel elke dag, door weer en wind, ging hij op pad om de rommel van anderen op te ruimen. In de eerste jaren prikte hij met een magneetstok rondslingerende lachgascapsules van straat. Later ging hij zich meer richten op algemeen zwerfvuil. Hij leed aan een aangeboren bloedstollingsziekte, waardoor de afvalopruimer regelmatig en langdurig moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Door achteruitgang van zijn gezondheid vond hij de meerwaarde van het leven niet meer opwegen tegen de pijn. Half mei besloot hij uit het leven te stappen via euthansie.
Die laatste dag nam hij afscheid van Rotterdam met een tocht langs de Kralingse Plas, maar ook door bij café 't Haventje op het Noordereiland zijn geliefde gehaktbal met knoflook te eten en een biertje te drinken. "Het was een fijne vent, helemaal voor een schoon Rotterdam", zegt eigenaar Gerard Tindal. "Hij probeerde de mensen altijd te motiveren om mee te doen en de schouders eronder te zetten. Dat heb ik hier op het eiland ook ervaren, doordat steeds meer mensen vuil gingen opruimen. Dat ik hem ga missen, is een ding dat zeker is."
Bij de ‘memorial cleanup’ zijn vooral mensen aanwezig die Eric van dichtbij kenden. Stadsgids Eveline van Wanrooij is er ook en vertelt dat ze een belangrijke levensles van Eric heeft geleerd: “Het allerbelangrijkste wat je hebt is je gezondheid en je geluk. Nou had Eric alleen geluk, maar daar heeft hij toch iets goeds mee gedaan denk ik."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.