AMATEURVOETBAL

Barendrecht-trainer Van Steensel haalt uit na straf voor zijn ploeg, die bewust verloor: 'KNVB is de grote loser'

Barendrecht-trainer Leen van Steensel
Barendrecht-trainer Leen van Steensel © Orange Pictures/Theo Aalten
Geen play-offs om promotie, maar vier punten in mindering. De KNVB straft BVV Barendrecht voor het opzettelijk verliezen van de wedstrijd tegen GVVV, anderhalve week geleden. Barendrecht-trainer Leen van Steensel heeft er geen goed woord voor over. "Dit is gewoon klote."
Even terug naar de bewuste zaterdag 27 mei. Barendrecht staat op het eigen Sportpark De Bongerd vijf minuten voor tijd met 3-1 voor tegen GVVV uit Veenendaal. Maar als Sparta Nijkerk op 1-1 blijft steken in en tegen Staphorst, kan Barendrecht alleen bij een nederlaag nog de play-offs om promotie naar de tweede divisie halen. Dat zit zo: bij een overwinning van GVVV gaat die ploeg over Sparta Nijkerk heen en pakt het de vervangende derde periode van de derde divisie. Dit omdat periodewinnaar ACV Assen als kampioen sowieso al zou promoveren.
Maar GVVV had al zo'n vervangende periodetitel op zak. Daarom schoof die tweede periode door naar Barendrecht. "Wij hadden alle scenario's doorgenomen en wisten wat er moest gebeuren", vertelt Van Steensel. "In de 84/85e minuut kregen we door dat alle wedstrijden afgelopen waren en wij dus moesten verliezen. Dat wil je niet als sportman, maar we hadden dit binnen de club uitvoerig besproken. We wilden allemaal het hoogst haalbare: nacompetitie. Dus dan is de keuze makkelijk."
Van Steensel loopt in de slotfase van de wedstrijd naar GVVV-trainer Gery Vink, met de mededeling dat Barendrecht alleen bij een nederlaag nog de nacompetitie kan halen. Op het veld weten de spelers van Barendrecht wat ze te doen staat. Uiteindelijk kan GVVV-aanvaller Byron Burgering drie keer ongehinderd richting doel lopen. Drie keer scoort hij. Eindstand: 3-4. Van de laatste goal duiken beelden op via social media.
De verdedigers en keeper van Barendrecht laten het helemaal lopen tegen GVVV
"Dit verdient niet de schoonheidsprijs", reageert Van Steensel. "We hebben best wat oude supporters die zijn weggelopen. Die waren boos en teleurgesteld dat we het zo lieten lopen, want we speelden echt een goede wedstrijd. Daar zit een bepaalde schade voor de club in. Maar ik vind niet dat je dat ons mag verwijten. Verzin maar eens een goede manier om in vijf minuten tijd drie tegengoals te krijgen. Die is er niet. Als we nog honderd keer in deze situatie komen, doen we honderd keer hetzelfde."
Van Steensel voelt daarin veel steun vanuit de voetbalwereld. "Ik heb de afgelopen anderhalve week, niet overdreven, honderden berichten gehad van trainers, spelers en bestuursleden die allemaal achter ons stonden. Iedereen die een klein beetje voetbal-knowhow heeft had hetzelfde gedaan."
Vanuit Sparta Nijkerk kwam geen steun. Die club voelde zich zwaar benadeeld en ging in beroep bij de KNVB. "Als je het zelf op de laatste dag zo verknalt tegen tien man van Staphorst vind ik dat je gepast afstand moet houden", aldus Van Steensel. "Ze hebben een hoop stof doen opwaaien, met als resultaat dat ook zij klaar zijn. Maar goed, misschien hadden wij in hun schoenen wel hetzelfde gedaan."
Door de puntenaftrek zakt Barendrecht naar plek vijf op de ranglijst. SteDoCo uit Hoornaar is de nieuwe nummer drie na de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB. Zij mogen nu, opvallend genoeg, de play-offs in en dus niet Sparta Nijkerk.

Niet in beroep

Barendrecht gaat niet in beroep tegen de uitspraak. "We zijn niet doof voor de kritiek dat onze opstelling niet sportief zou zijn", aldus voorzitter Jeroen Nagtegaal in een verklaring. "Ik snap die afkeuring en heb begrip voor de morele bezwaren, maar ik hoop dat onze criticasters zich ook kunnen verplaatsen in de afwegingen waar wij door de competitieopzet voor gesteld zijn."
Van Steensel kan begrip opbrengen voor het besluit van zijn werkgever. "Ik als sportman en trainer en wij als groep vinden dat heel jammer. Maar Barendrecht zit in hetzelfde schuitje als waarin wij op 27 mei zaten. De club heeft heel veel stront over zich heen gekregen, als ze in beroep gaan krijgen ze dat nog veel meer. Dus ik heb begrip voor de keuze van de club. Maar ik was graag in beroep gegaan, omdat ik het hoogste nastreef. En dat is promoveren."
Barendrecht-trainer Van Steensel haalt uit na straf voor zijn ploeg, die bewust verloor: 'KNVB is de grote loser'

Regels veranderen

"De club Barendrecht is hier niet de verliezer, wij zijn als spelersgroep en trainersstaf niet de verliezers en de andere clubs zijn ook niet de verliezers", aldus Van Steensel. "De KNVB is de grote loser. Een ezel stoot zich geen twee keer tegen dezelfde steen, deze bond doet dat dus wel." Daarbij refereert Van Steensel aan een soortgelijk scenario dat het Noord-Hollandse HSV Heiloo in 2018 overkwam. Ook zij kregen toen vier punten in mindering.
"De KNVB moet de regels snel veranderen. Zorg ervoor dat periodetitels niet doorschuiven. Heeft een periodewinnaar al een periode op zak? Geef die plek dan aan de ploeg die het hoogste staat in de competitie. Zo moet het zijn. Wij hebben 34 wedstrijden geknokt en gevochten. Het was een loodzwaar seizoen. Dit had een waanzinnig mooi toetje geweest, maar het is ons niet gegund. DOVO is tiende geworden en mag nacompetitie spelen. Groene Ster is dertiende geworden op zondag en mag nacompetitie spelen. Dat is niet wat je wil met prestatievoetbal."

Ibiza

Voor Barendrecht zit het seizoen er nu op. Dus gaat Van Steensel komend weekend op vakantie naar Ibiza. "Het was nacompetitie spelen of naar Ibiza. Allebei fantastisch, maar als ik moet kiezen ga ik voor de nacompetitie. Je weet niet hoe vaak je dat nog gaat halen als trainer. Ibiza met je vrouw, ik ga er vanuit dat ze niet wegloopt na deze woorden, is elke maand en elk jaar mogelijk", aldus Van Steensel. "Maar als we daar landen ben ik vast een deel van de frustratie kwijt."
Na zijn vakantie begint Van Steensel in juli fris en fruitig aan het nieuwe seizoen. "Deze dreunt nog even na, maar volgend jaar gaan we rammen. De club Barendrecht is groot genoeg om terug te keren in de tweede divisie. Ik doe gelijk een oproep: we zoeken nog een stevige middenvelder", besluit de voormalig verdediger van onder meer Excelsior en FC Utrecht.