BARENDRECHT

Laatbloeier Dumfries staat in de Champions League-finale tegen Manchester City: 'Zijn doorzettingsvermogen heeft hem zover gebracht'

Denzel Dumfries  viert de overwinning op Juventus / Dumfries en jeugd-trainer Peter van der Pennen in 2007 bij VV Smitshoek
Denzel Dumfries viert de overwinning op Juventus / Dumfries en jeugd-trainer Peter van der Pennen in 2007 bij VV Smitshoek © Orange Pictures / VV Smitshoek
Denzel Dumfries staat zaterdagavond met zijn club Internazionale tegenover Manchester City in de finale van de Champions League. En dat terwijl het grootste voetbalpodium van Europa in de jeugd van de Rotterdammer nog ver weg leek. Tot zijn zeventiende speelde Dumfries nog bij VV Smitshoek, waarna hij via VV Barendrecht bij Sparta terecht kwam.
De rechtsback van Inter kan makkelijk een laatbloeier worden genoemd. Op zijn achttiende vertrok hij van de amateurs van Barendrecht naar Sparta, waar hij zijn eerste profcontract tekende. Na twee seizoenen ging hij naar sc Heerenveen, om uiteindelijk via PSV terecht te komen bij het Italiaanse Internazionale. "Door zijn karakter en enorme doorzettingsvermogen heeft hij het zo ver gebracht," vertelt oud-jeugdtrainer Peter van der Pennen.
In het seizoen 2007/2008 was hij de trainer van de toen nog elf jaar oude Dumfries. "Voor hem was het zijn eerste seizoen in de D-tjes. Al zijn teamgenoten waren dat seizoen tweedejaars en je ziet wel dat hij een heel stuk kleiner was dan de rest. Toen al moest hij het meer hebben van zijn karakter, doorzettingsvermogen en drijfkracht dan van zijn techniek."
Volgens zijn voormalig trainer is dat nog altijd een van zijn minder sterke punten. "Ik zie wel dat de huidige Denzel nog wel heel veel techniek te kort komt, maar zijn mentaliteit en wilskracht hebben hem zo ver gebracht dat hij nu de Champions League-finale speelt."
Denzel Dumfries in de jeugd van Smitshoek
Denzel Dumfries in de jeugd van Smitshoek © VV Smitshoek

'Denzel noemt mij nog altijd trainer'

Als jeugdtrainer wil Van der Pennen altijd het beste uit zijn spelertjes halen: "Ik train op discipline, techniek en karakter, maar plezier moet altijd voorop blijven staan." Veel van deze eigenschappen ziet de trainer nog terug in het huidige spel van de 27-jarige verdediger van Inter.
"Ik trainde met die jongens heel vaak op kracht, want als voetballer zelf moest ik het ook nooit van mijn techniek hebben. Ik moest het hebben van mijn doorzettingsvermogen en dat voer je dan uiteindelijk door bij de spelers die je traint. Dat hebben de teams die ik onder mijn hoede had wel sterker gemaakt. Als ik Dumfries zie spelen, zie ik heel veel terug van de trainingen die ik hem toentertijd heb gegeven. Daar sturen we elkaar nog bijna wekelijks berichten over."
In een WhatsApp-berichtje laat de verdediger van Internazionale aan Van der Pennen weten dat hij uitkijkt naar de finale. "Dankuwel trainer! Prachtig om mee te maken. Nu naar Istanbul". De 27-jarige rechtsback spreekt hem nog steeds aan met 'trainer'.
"Hij zegt altijd trainer tegen mij, maar dan zeg ik tegen hem dat het nu gewoon Peter is. Hij heeft het namelijk iets verder geschopt dan zijn oude trainer", vertelt Van der Pennen lachend.
Dumfries won in de B-jeugd van Smitshoek de beker
Dumfries won in de B-jeugd van Smitshoek de beker © VV Smitshoek

'Pure winnaarsmentaliteit'

Jordy Dekker, oud-teamgenootje van Dumfries in meerdere jeugdelftallen, zag al snel dat hij een gigantische drive heeft. "Ik denk dat ik tot de dag van vandaag nog steeds geen speler ben tegengekomen met zo'n vastberadenheid. Dat zit hem echt gewoon in de pure mentaliteit die hij heeft in combinatie met een stuk discipline."
"Maar de onverzettelijkheid, dat heeft hem zover gebracht. Ik denk dat dat wel algemeen bekend is natuurlijk, maar ik denk dat hij het puur op zijn motivatie en doorzettingsvermogen heeft gedaan."
Als speler vond Dekker hem technisch gezien een 'normale' speler en zeker niet bovengemiddeld. "Over de techniek van Denzel waren wel altijd twijfels, maar hij deed er altijd alles voor om een trainingspartijtje te winnen of een wedstrijd te winnen. Dat heeft hem zover gebracht."
"Ik kan me nog wel goed herinneren toen we in de B1 een wedstrijd tegen BVCB speelden. We speelden 4-4 gelijk en kregen de gelijkmaker vlak voor tijd om onze oren. Toen was Denzel zo kwaad op een teamgenootje dat hij hem gewoon bij zijn shirt pakte en op twee centimeter afstand van zijn hoofd stond te schreeuwen. Zo kwaad was hij dat we een tegengoal incasseerden vlak voor tijd. Dat was gewoon tekenend voor de pure winnaarsmentaliteit die Denzel heeft."
Jordy Dekker naast Denzel Dumfries nadat ze met de B1 de KNVB-Beker hebben gewonnen
Jordy Dekker naast Denzel Dumfries nadat ze met de B1 de KNVB-Beker hebben gewonnen © Eigen archief
Van der Pennen heeft een duidelijk scenario dat hij wenst voor Dumfries in de Champions League-finale. "Je hoopt erop dat hij tien minuten voor tijd de winnende mag binnen schieten. Dat zou een droomscenario zijn en dan gaat er wel een traantje vloeien. Het hele gezin leeft mee als hij aan het voetballen is en het is voor hem natuurlijk een jongensdroom die gaat uitkomen".
Dekker gaat zaterdag met veel trots kijken naar de wedstrijd: "Samen met vrienden thuis op de bank. Ik let tijdens zo'n wedstrijd wel meer op Denzel natuurlijk omdat ik hem persoonlijk ken en mooie herinneringen met hem hebt gemaakt. Het is natuurlijk wel een speciale wedstrijd, omdat hij 'm speelt. Ik ben echt heel trots op hem. Zijn carrière lijkt maar geen daling te kennen, want hij maakt nog altijd mooie stappen."
In de finale van de Champions League neemt de Barendrechter het op tegen het Manchester City van trainer Pep Guardiola, een wedstrijd die wordt gespeeld in het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul. 81 duizend toeschouwers zijn getuige van welke club er zaterdag met 'de cup met de grote oren' vandoor gaat.