ROTTERDAM-ZUID

150 jaar Hindoestaanse migratie: 'Ons verhaal is mooi maar ook droevig'

Jonge Hindoestanen herdenken 150 jaar migratie  | Foto:
Jonge Hindoestanen herdenken 150 jaar migratie
Op 5 juni was het precies 150 jaar geleden dat de eerste boot met Hindoestaanse contractarbeiders voor het eerst aankwam in Suriname vanuit voormalig Brits-Indië (tegenwoordig India). Dat werd gisteren herdacht maar ook gevierd in Theater Zuidplein met 250 bezoekers. Ook voor de jonge generatie is dit een belangrijke dag.
Vrouwen in kleurrijke traditionele kleding delen bara’s (gefrituurd gekruid deeg) uit in de foyer van Theater Zuidplein. Vijf jongens maken zich klaar om muziek te maken op traditionele Hindoestaanse instrumenten. Sommige bespelen hun instrument pas drie jaar maar het valt op hoe ingespeeld ze zijn. Dit is de nieuwe generatie die het verhaal van 150 jaar migratie levend wil houden.
Prawish Ganpatsing
Prawish Ganpatsing © Rijnmond

Prawish Ganpatsing (16)Muzikant

"Ik denk niet dat onze geschiedenis bekend is bij veel mensen in tegenstelling tot de slavernijgeschiedenis. Daarom is het belangrijk dat we deze datum herdenken net zoals hier wordt gedaan op 4 en 5 mei."
"Ik zing en speel op traditionele instrumenten. Die kennis heb ik van een leermeester. Hij draagt de cultuur over aan mij. Ik vind het belangrijk dat ik dit later ook kan overdragen aan iemand anders."
Veer Kalicharan
Veer Kalicharan © Rijnmond

Veer Kalicharan (15)Muzikant

"Dit is een bijzondere dag met veel betekenis voor me. Ik vind het mooi dat ik nu in Theater Zuidplein de muziek maak die mijn voorvaderen 150 jaar geleden hebben meegenomen naar Suriname. Ik speel op de dhantaal, dat is net zoiets als een grote triangel."
"Ik denk dat door dit jaar, 150 jaar migratie, het grote publiek steeds meer te weten komt over onze geschiedenis. Ik hoop dat deze dag nooit wordt vergeten en altijd zal blijven. Ik ben benieuwd wie dit over 50 jaar gaat organiseren."
Jonge generatie Hindoestanen herdenkt 150 migratie naar Suriname

Koninklijke onderscheiding

Tijdens het evenement van twee uur zijn speeches en optredens. Opeens verschijnt burgemeester Ahmed Aboutaleb op een groot scherm. Hij heeft een boodschap voor de voorzitter van de organisatie Stichting APNA, Vijay Gangadin. Hij krijgt een koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit krijgt hij voor zijn inspanningen voor de Hindoestaanse cultuur.
Shaiesta Gangadin
Shaiesta Gangadin © Rijnmond

Shaiesta Gangadin (25)Organisatie

"Dit is een heel bijzondere datum. Het is een moment om te vieren maar ook om te gedenken. Ons verhaal is heel mooi maar ook heel droevig. We zijn dankbaar dat onze voorvaderen deze reis hebben afgelegd, dat wij nu hier zijn en dat we de kans krijgen om hier een leven op te bouwen."
“Ons verhaal wordt steeds minder doorgegeven. Daarom is het belangrijk dat we dit jaar vertellen wat onze geschiedenis is. Daarom is het mooi om te zien dat jongeren zich inzetten voor onze gemeenschap. Zij zijn een belangrijk onderdeel voor het delen van onze geschiedenis.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl