RECHTBANK ROTTERDAM

Politieman krijgt taakstraf voor doodrijden 29-jarige Esmeralda op de scooter

Scooterrijder met politieauto in botsing bij Maasdam
Scooterrijder met politieauto in botsing bij Maasdam © Media TV
De rechter heeft een taakstraf van 240 uur opgelegd aan een politieman die een vrouw in 2021 op een scooter had doodgereden. Dat is een aanzienlijk lagere straf dan de drie maanden onvoorwaardelijke cel die werd geëist door het OM.
In december 2021 botste een politiewagen op de secundaire weg van de N217 bij Maasdam frontaal op een scooter. De 29-jarige Esmeralda uit Den Bosch was op slag dood.
Het rijgedrag van de agent werd door de rechter omschreven als ‘zeer onvoorzichtig en onoplettend’. De man reed ruim 90km per uur waar 60 was toegestaan. Verder was de weg vochtig, modderig en onverlicht, waardoor de bestuurder extra voorzichtig had moeten zijn.
De secundaire weg is eigenlijk niet toegankelijk voor autoverkeer maar voor politiewagens kan een uitzondering gelden. De 45-jarige politieman was op surveillance: hij controleerde of het verkeer op de N217 zich aan de regels hield.
De rechter vindt dat de politiewagen daar in principe mocht rijden en de maximumsnelheid overschrijden, maar niet in deze situatie. Door de omstandigheden (donker, modder) had de bestuurder zijn snelheid moeten aanpassen of moeten afzien van surveillance.

Nooit gewild

Het OM wilde dat de politieman naar de cel zou gaan. Er was een celstraf van zes maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter komt tot een ander oordeel, met name vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.
“U heeft dit ongeluk nooit gewild en zult moeten leven met de wetenschap dat u een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt. Dat gebeurde juist terwijl u voor uw werk met de verkeersveiligheid bezig was. U heeft oprechte spijt betuigd.”

Taakstraf van 240 uur

Naast de maximale taakstraf van 240 uur krijgt de man een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar. Het OM had gevraagd het rijbewijs voor twee jaar in te trekken.